Ce importanţă mai are motivul (ori că puştiul a vrut autograf de la Donald Duck, ori că unui părinte i s-a făcut dor de copilărie), dacă impedimentele (avertizări de uragan pe pista de încălzire şi de avalanşă de şcolari americani în vacanţă) au fost depăşite şi scopul (vizită la Disney World) a fost atins?
Ne-am cazat la un resort Starwood de lîngă Orlando: cinci stele, fain (oricum, îl vedeam doar noaptea). Trei camere cu tot atîtea TV-uri, două băi cu jacuzzi, bucătărie complet utilată şi balcon cu vedere spre piscină: 271 de parale americane. Pe noapte, zi… whatever. Transportul de la hotel la parcurile de distracţie nu era, desigur, inclus în preţ: mai donam zilnic cîte 9 verzişori de fiecare şapcă, dus-întors. Şoferul mexican al shuttle-ului se lăsa cam aşteptat, dar, pentru faptul că dădea, generos, aer condiţionat adulţilor, plus un film (Disney, of course) copiilor, era iertat de toate păcatele.
Ajunşi la casa de bilete, mi-am pupat nevasta pentru ideea de a le cumpăra online (798 $ / 4 zile / 3 persoane – 30 de dolari economie şi, bonus, a cincea zi gratuită), ne-am primit insignele de boboc (prima dată acasă la Tata Disney) şi am început aventura în Magic Kingdom: cu trenuleţul peste lac (vaporaşul e o altă opţiune) şi, gata, după două ore de la plecarea din camera de hotel, iată-ne intrînd în lumea magică a desenului animat…
În Florida e căldură mare, monşer! Noroc cu sticlele din plastic cu pulverizator-ventilator care te răcoresc rapid de 17 dolari/buc. Pe interior, arşiţa am stins-o cu băuturi soft – în regatul lui Disney nu se consumă alcool. Meals on wheels: popcorn (5 $) şi curcan (9 dolărei copanul) mestecate din mers pentru că nu e timp, dom’le, de stat. La rînd. Recomand călduros fast pass-ul: te scuteşte de interminabilele cozi de la cele mai populare atracţii, unde, frecvent, e posibil să te lipeşti şi de două ore de aşteptare. La final, am asistat la celebra defilare a personajelor Disney, pe care, dacă nu prinzi loc după şnur, în zona special amenajată de-a lungul străzii principale, o vezi din mers: în timpul paradei, staţionarea pe trotuar a pietonilor e interzisă.
În zilele următoare, joaca a continuat la Hollywood Studios, Epcot, Animal Kingdom: alte trenuleţe, rollercoaster-e, filme 3D/4D, poze cu Mickey şi gaşca, show-uri animate şi focuri de artificii.
Pentru că tot eram în zonă, am dat o tură și la relativ proaspăt-deschisul (octombrie 2011) Legoland Florida, aflat la o oră de mers cu autocarul (5 $ de persoană, dus-întors) din Orlando. E micuț, în comparație cu Walt Disney World, și cozile sînt mai scurte, așa că am avut timp și de bălăceală în Water Park-ul din incintă. De mîncat: pizza/paste/suc, cît poți duce (all you can eat) de 11 dolărei de gură flămîndă. De văzut: America, de la est la vest, în Miniland USA, un parc tematic în care s-au construit orașele Las Vegas, San Francisco, Los Angeles, New York, Washington. Toate din piese LEGO, la scara 1:20.
Daa, all dreams come true (sloganul paradei din Regatul Magic), cînd eşti acolo. Dar te trezeşti rapid la realitate, cînd găseşti factura în cutia poştală de acasă.
GEORGE JIGLĂU-GHERGHE
(articol publicat în Cațavencii nr. 35/62 din 5 septembrie 2012 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment