România văzută prin ochii jurnaliștilor străini (6)

Jurnaliști străini în vizită la Fundata. FOTO: Ovidiu Oprea
Jurnaliști străini în vizită la Fundata. FOTO: Ovidiu Oprea

Ați mai fost în România? Unde și cînd? Ce știați despre țara noastră înainte de a veni prima dată aici? Ce v-a plăcut cel mai mult în călătoriile românești? Ce credeți că ar trebui făcut ca numărul turiștilor străini care ne vizitează, inclusiv concetățeni de-ai dumneavoastră, să crească?“ Întrebări esențiale pentru determinarea profilului potențialului turist străin dispus să vină în România, la care răspund alți jurnaliști prezenți la tîrgul internațional de turism Pro Fundata Fair 2023.

Giovanni Bosi, directorul site-ului TurismoItaliaNews.it, revista online italiană dedicată turismului în toate formele sale: „Am vizitat România de nenumărate ori, pentru că o consider o țară interesantă, cu multe chestii în comun cu Italia, istoric vorbind (fostă provincie a Imperiului Roman, limbă cu majoritatea cuvintelor provenite din latină): am fost la București, Snagov, Timișoara (pentru că, anul acesta, e Capitală Europeană a Culturii), Brașov, Alba Iulia, Făgăraș, Sinaia, Turda, Sibiel, Sibiu, Parcul Natural Bucegi. Am scris articole despre diverse locuri din România și am avut onoarea să fiu premiat, la Roma, de asociația românilor care locuiesc în Italia. Cunosc destule lucruri despre țara voastră, dar îmi doresc să aflu și mai multe (de exemplu, despre bisericile din lemn din Maramureș). Am fost impresionat de valorile tradiționale, de frumusețea peisajelor, de unicitatea monumentelor, de gastronomie, de cultura deosebită a unei țări central-europene care e ca o balama între Est și Vest.

Cînd vii pentru prima dată aici, te îndrăgostești de ospitalitatea gazdelor, care te fac să te simți ca acasă, de autenticitatea valorilor tradiționale. Cred că aceste sentimente frumoase ar trebui transmise și celor care n-au venit încă în România, ca să-i facă să înțeleagă că e o țară liniștită și primitoare care iubește italienii (am avut ocazia să simt asta personal!)“.

Eva Martinez, Spania, jurnalist freelancer, colaboratoare a mai multor posturi de radio, printre care Cadena SER, Cadena COPE și Unica FM din Talavera de la Reina, și diferite media naționale sau locale din regiunile Castilla – La Mancha și Castilla y León: „Participarea la Pro Fundata Fair, evenimentul organizat de FIJET pentru profesioniștii domeniului, jurnaliști și agenți de turism internaționali, la Fundata, această superbă comună transilvăneană din Carpați, a fost prima mea experiență turistică românească și am fost plăcut surprinsă de ospitalitatea oamenilor, de tradițiile culturale și de gastronomie. Diversele pensiuni ale zonei, care se adresează cuplurilor, familiilor cu copii, iubitorilor sporturilor de iarnă, îmbină reușit aspectul arhitectural tradițional cu dotările moderne.

Referitor la strategiile de promovare, acestea ar trebui să se concentreze la nivel internațional pe sublinierea frumuseților naturii din România și a posibilităților turismului pentru sporturi de iarnă, prin participarea la cele mai importante tîrguri de turism europene (noi, la Madrid, avem FITUR). Trebuie, de asemeni, avute în vedere îmbunătățirea infrastructurii de transport, șoselele și căile ferate, dezvoltarea noilor aeroporturi  de exemplu, cel recent deschis la Brașov  și mărirea accesibilității pentru grupurile de persoane cu nevoi speciale sau în vîrstă, cu mare atenție la protejarea mediului în proiectele viitoare“.

Slobodan Kadić, Croația, jurnalist de turism, redactor și fotoreporter pentru ziarul Glas Slavonije și portalul Total Croatia News: „Am mai fost în România, la București, Iași și în zona Moldovei, înainte de pandemie, și a fost splendid. Știam că e o țară plină de contraste, cu multe locuri minunate, orășele pitorești și oameni prietenoși. Cel mai mult mi-au plăcut localnicii și natura. Întotdeauna judec o destinație în funcție de oamenii care trăiesc acolo. Oamenii sînt totul. Dacă sînt politicoși și zîmbesc, locul are mari șanse să fie apreciat de turiști. În călătoriile mele românești, am rămas impresionat de natură, de oameni, de mîncarea delicioasă și de băuturile tradiționale. Am văzut multe zîmbete, oameni care dansează, mi-am făcut o sumedenie de amintiri frumoase. România este cu adevărat un loc minunat în care merită să vii pentru o vacanță deosebită.

Pentru a crește numărul turiștilor străini, trebuie să aveți niște politici de promovare mult mai agresive, mai signifiante. Croația s-a promovat pe CNN, pe BBC, prin foarte mulții jurnaliști străini invitați să viziteze țara. Conexiunile aeriene Croația-România sînt aproape inexistente: ar fi numai o cursă Croatia Airlines de la București, dar nu spre Zagreb, doar spre litoralul adriatic, în perioada sezonului estival. Cred că TAROM ar trebui să aducă croați în România cu tarife mai bune. Acum, după cum am remarcat prin proprie experiență, e o companie foarte scumpă fără serviciile corespunzătoare la bord. În concluzie, conexiuni aeriene mai bune și marketing agresiv, inclusiv pe social media. Vă urez ca rețeta aceasta să funcționeze; eu, personal, abia aștept să mă reîntorc curînd, ca să mai savurez sarmale și mici!“.

(articol publicat în Cațavencii nr. 43/635 din 1 noiembrie 2023 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.