Domenii schiabile mici și mijlocii: Balvanyos

Balvanyos, jud. Covasna. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Balvanyos, jud. Covasna. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Duminică, Balvanyos, ultima zi a Festivalului Cultural-Gastronomic Pomana Porcului (ediția a VII-a a campionatului național de tăiat porcul); doar cîteva baloturi de paie și niște bălți de sînge în zăpada de lîngă parcare mai amintesc de măcelul de sîmbătă.

Scăpată de zarva și guițatul porcilor din ajun, Balvanyos e din nou stațiunea liniștită, cu vile și pensiuni împrăștiate pe dealuri, prin pădure. În centru, de la indicatorul dintre rulota cu colaci kürtos (5 lei) și cortul cu suveniruri (brățări din piele, toiege pirogravate, ciorapi de lînă împletiți de bunica vînzătoarei), ai de ales: urci în dreapta, spre ruinele Cetății Balvanyos, construită cîndva, între secolele XI-XII, sau în stînga, la pîrtia de snowboard construită de curînd, la ultima zăpadă căzută, pe care niște puști fac tumbe cu placa. Sau faci cîțiva pași înapoi și intri în restaurantul Palinka & Paprika: pălincă mică, cu prună în ceșcuța de lut – 4 lei, papricaș cu ciolan afumat (preparat probabil din porcul-vedetă al festivalului) – 13,50 lei.

Excursia continuă pe drumul troienit, ca un traseu de bob, care urcă șerpuind spre Lacul Sf. Ana. După ce plătești 10 lei pentru accesul în zonă, parchezi lîngă cabană și îți iei un vin fiert (5 lei/paharul) de la barul-terasă lîngă care un întreprinzător închiriază sănii cu tălpi din schiuri (20 lei/zi) plus tractare cu o Lada 4×4 (10 lei/tura). Pentru pîrtia de pe șoseaua închisă circulației auto care coboară spre lac: o imensă înghețată în cupa-crater a unui fost vulcan.

(articol publicat în Cațavencii nr. 7/34 din 22 februarie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.