Spații de cazare la mare înălțime. Grand Hotel, Balvanyos

Grand Hotel Balvanyos, jud. Covasna. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Grand Hotel Balvanyos, jud. Covasna. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

S-a nimerit, iată, ca, după hotelul bulgăresc al episodului precedent, Rila din Borovets, să avem azi la rubrică un alt hotel de patru stele, de astă dată din România (deși, după ce se vede și se aude acolo, adică după cum arată și cît de puțin se vorbește românește, nu s-ar prea spune).

Locul: Construit modern și decorat simplu, dar elegant, cu mult lemn, Grand Hotel Balvanyos locuiește chiar pe vîrful dealului urcat în serpentine de șoseaua care duce spre lacul Sfînta Ana, ori dinspre Miercurea Ciuc sau Sfîntu Gheorghe, via Băile Tușnad, ori dinspre Tîrgu Secuiesc, via Balvanyos.

Dotările: Fără îndoială, cea mai de succes dotare a hotelului a fost adăugată anul trecut, odată cu conectarea, printr-o pasarelă la nivelul etajului 2, a Grand Santerra Spa, complexul cu piscine interioare și exterioare, jacuzzi, saună secuiască, sală de fitness și camere pentru masaj, care, în week-end, e populat nu numai cu clienții cazați aici, ci și cu localnici ai orașelor apropiate. Dintre celelalte dotări, trebuie menționate cele pe care le întîlnești rar la un hotel: parcul de aventură cu trasee de cățărare prin copaci legați de tiroliene și zona zoo din spatele hotelului (mai exact, spate-dreapta), un loc amenajat cu foișor de observare a urșilor care ies din bîrlog și vin să ia masa la hotel, în fiecare seară. Sau, oricît ar părea de banal în altă parte, bancomatul, singurul din stațiune.

Prețurile: O dublă standard costă la recepție 90 de euro, mic dejun și acces la spa incluse. Scump, doamnă, scump, dar, dacă vrei spa, cam astea-s prețurile.

Ambianța: Liniștită, de cazare în pădure. Am stat pentru o noapte la Grand Hotel, pe perioada Spaventurei organizate, luna trecută, pentru un grup de jurnaliști din presa economică, de turism sau de lifestyle, de portalul de welness și trăit sănătos desprespa.ro. Cît de sănătos? Păi, pentru început, pînă la ședința de yoga, am fost chinuiți la masă cu niște rețete exclusiv vegetale, care (surpriză!) arătau și aveau un gust neașteptat de OK. Chinul a continuat la masaj, spate, respectiv, tălpi, și la spa, în halat, cu un smoothie din tot felul de fructe în mînă. Și s-a încheiat cu o plimbare prin pădure, însoțiți de cîinii Saint-Bernard detectori de urși ai hotelului, pentru o tortură sănătoasă în grota sulfuroasă cu concentrație mare de dioxid de carbon – mofetă naturală, și la izvoarele de apă minerală de origine vulcanică cu PH acid. La cît de aproape sînt de hotel (15-20 de minute de mers lejer), pot fi trecute liniștit la dotări.

(articol publicat în Cațavencii nr. 16/299 din 26 aprilie 2017)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.