Early-booking 2015

Cămile în deșert, Egipt. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cămile în deșert, Egipt. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Bine ați venit în 2015 și sperăm să vă simțiți și anul ăsta bine la noi, la pagina de turism. Deși aici s-a promovat constant de-a lungul timpului conceptul de călătorie independentă, eliberată de limitările excursiei de grup, la care se fac periodic apeluri ca de cazarmă și vizite la obiective în coloană, ca la școala primară, există și destinații turistice periculoase sau foarte izolate în care e curată inconștiență (ca să nu zicem direct curată prostie) să te aventurezi de unul singur, ca berbecul, cu capul înainte. Abia în cazurile astea, o agenție de turism competentă, cu contacte la fața locului și angajați pregătiți să asigure asistență de specialitate, își justifică existența și comisioanele, nu cînd încasează, după cîteva click-uri de mouse, bani serioși din vînzări de bilete de avion la mîna a doua și rezervări de camere de hotel pentru oameni care n-au auzit de site-uri de booking și, în general, de Internet. De regulă, avantajele apelării la o agenție nu țin atît de preț (puține sînt cele care, cumpărînd en gros de la tour operator/hotelier/transportator, se mulțumesc doar cu discount-ul obținut, oferindu-ți ție, client final, tariful standard, de recepție/aeroport), cît de o oarecare siguranță a organizării excursiei. Acestea fiind zise, să trecem în revistă cîteva variante early-booking de vacanță mai altfel pentru cei care știu acum, la început de ianuarie, cînd își iau concediul, unde vor să-l petreacă și, bineînțeles, au deja și bugetul necesar:

Circuit exotic. Cum îți sună un tur printre mumiile faraonilor, călare pe cămilă sau plutind pe Nil (11 zile, 900 de euro), o drumeție în poncho pe ruta Chile-Bolivia-Peru (18 zile, 3.600 de euro) sau o expediție cool în Antarctica, plus Capul Horn, Țara de Foc, Patagonia, Argentina, Uruguay (24 de zile, 9.000 de euro)? La una dintre cele mai mari agenții de pe piață, early-booking-ul se numește first minute: îți rezervi sejurul dorit cu suma fixă de 25 de euro și beneficiezi de o reducere de pînă la 50% din costul lui, în condițiile în care achiți taxa asta de rezervare și un avans, pînă la 15 ianuarie. Nu se știe exact valoarea reducerii pentru excursiile de mai sus (un turist hotărît va afla trecînd de faza google-itului și contactînd agenția), dar ai înțeles ideea.

Turism montan extrem. O agenție din Brașov organizează pentru munțomanii care au terminat de escaladat vîrfurile Carpaților și vor să treacă la nivelul următor ture montane prin munți foarte celebri, nu numai la ei acasă; oferta de early-booking a brașovenilor constă într-o reducere egală procentual cu numărul de luni rămase pînă la data plecării. Propuneri de ascensiuni à la Coco Popescu sau Ticu Lăcătușu: Everest Base Camp (5.340 m), în aprilie – 21 zile, 2.900 de euro; Kilimanjaro (5.895 m), în iulie – 10 zile, 2.400 de euro; Elbrus (5.642 m), în august – 9 zile, 1.300 de euro; Mont Blanc (4.810 m), în august – 6 zile, 1.200 de euro; Annapurna (5.500 m), în octombrie – 21 zile, 2.900 de euro.

Croazieră finală. Dacă n-ai probleme să înlocuiești, pentru o vreme, pămîntul de sub picioare cu o punte de vas, citește mai departe. Prețul de agenție pentru croaziere e foarte fluctuant (la unele, taxele portuare și transferul la / de la feribot nu sînt incluse – mare atenție la paragrafele scrise mărunt); probabil e mai avantajos să cumperi vacanța direct de la compania care operează nava. Informativ, prin agenție, o Mediterană vestică de opt zile se duce în 600 de euro de persoană, iar un Ocean Indian (Dubai-Bombay-Durban-Cape Town) de 34 de zile, spre 3.000 de euro, transferuri cu avionul incluse. După ce ți-ai cumpărat locul la bord, pînă la plecare nu-ți mai rămîne decît să-ți faci bagajele și să te rogi să n-ai parte de un voiaj surpriză, gen “Costa Concordia”.

(articol publicat în Cațavencii nr. 1/181 din 7 ianuarie 2015 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.