Premiile Varza de Aur 2021

Casa Marin Preda, Siliștea-Gumești. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Casa Marin Preda, Siliștea-Gumești. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

E din nou momentul acela din decembrie în care se împart cu mare generozitate cadouri, bonificații și prime de Crăciun și de An Nou, indiferent dacă cel care le primește le și merită. De tradiționalele premii Varza de Aur, decernate de Biroul de Turism Cațavencii instituțiilor sau persoanelor din turismul românesc care s-au remarcat sau au performat negativ în 2021, vă asigurăm, însă, că sînt pe deplin meritate.

Doamnelor și domnilor, stimați turiști rămași în carantină anul ăsta, Varza de Aur pentru întreaga (in)activitate se acordă Guvernului României, care, pe lîngă alte domenii neglijate istoric – nu numai de cînd e pandemie – ca Educația, Cultura, Sportul, a pus în coada listei de priorități și industria ospitalității. Plătind cu mare întîrziere și doar parțial despăgubirile și compensațiile financiare datorate operatorilor din turism afectați de restricțiile anti-COVID, (cei care ar trebui să fie) managerii statului român și-au pierdut timpul cu strategii și dispute politice, în timp ce numeroase firme sau persoane autorizate contribuabile la buget își reduceau drastic business-ul sau chiar dădeau faliment. Șefi ai Turismului din ce în ce mai inexistenți și mai inutili, haosul administrativ, lipsa programelor de susținere a activității în momente de criză sînt tot atîtea motive pentru care marea Varză a anului 2021 e fix acolo unde trebuie.

Varza de argint cu colan și barete pentru serviciu necredincios se decernează Serviciului Case Memoriale din Direcția Patrimoniu a Ministerului Culturii. Un departament de birocrați siniștri care, deși se ocupă zilnic cu producerea și distribuirea de hîrtii, habar n-are cîte case memoriale ar trebui să întrețină, de-a ajuns casa natală a lui Marin Preda din Siliștea Gumești să fie îngrijită de un localnic inimos care cerșește bani pentru memoria lui Moromete oricui se întîmplă să-i treacă prin bătătură. Nu le urăm pentru la anu’ perceptorilor cu cravată din moderna clădire de pe cheiul Dîmboviței decît să schimbe pentru o zi birourile de fiță din centrul Capitalei cu cămăruțele fără geamuri în care-a copilărit Monșerul.

O Varză de sticlă, de pus bibelou pe mileurile așternute artistic pe monitoarele cu tub catodic și imprimantele matriceale din dotare, va ajunge fără întîrziere la CFR. Spre deosebire de trenurile sale cu vagoane interbelice care se tîrăsc cu viteza luminii stinse, între stații mizerabile cu tencuială căzută și halte prăbușite definitiv în resturi de ziduri. Cînd nu rămîn pe cîmp între ele, condamnîndu-i pe călători la moarte prin inaniție sau de sete pînă se mobilizează cineva prin 112 ca să-i salveze.

Cîte o medalie-decorație de merit nesportiv Varza de plastic și o diplomă de participare la cea mai stupidă inițiativă umană ever se vor înmîna tuturor turiștilor care hrănesc urși, se apropie de ei și îi filmează de la un metru distanță cu inconștiența sinucigașului provocat pe rețelele de socializare. După ce că le-am distrus habitatul, tăind păduri la ras și construind vile și cabane pe locul fostelor lor bîrloguri, și le strîngem an de an toate ciupercile și fructele de pădure disponibile, ne mai mirăm că întîlnim tot timpul, pe lîngă tomberoanele de la marginea localităților montane, animale flămînde care devin agresive cînd le băgăm blitz-ul în ochi. Cînd îți duci femela să mîncați șaorma în mall, nu cred că-ți convine ca băiatul care umple lipiile să vă filmeze cu telefonul cum vă curg sosurile pe trening, imbecilule de Instagram…

2021 a fost un an turistic prost, dar cu siguranță ceva mai bun decît 2020 și (sperăm) mult mai rău decît 2022. Rămîne să vedem cu toții, în vacanțele de la anu’. Și la mulți ani!

(articol publicat de catavencii.ro, 24 decembrie 2021)

1 Trackback / Pingback

  1. Premiile Varza de Aur 2022 - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.