Continuăm serialul opiniilor de jurnalist străin turist în România, cu un nou episod în care participanții infotrip-ului de la Cazanele Dunării răspund la aceleași întrebări: Cine sînteți? Cînd ați ajuns prima dată în România? Ce știați despre țara noastră înainte de a veni aici? Ce v-a plăcut cel mai mult în călătoriile românești? Ce credeți c-ar trebui să facem ca numărul turiștilor străini (din țara dumneavoastră) să crească?.
Boris Rukavina, Zagreb, scriitor de turism și membru al FIJET Croația: Am publicat șase cărți despre călătorii și viața pe motocicletă, scriu periodic pentru revistele Motorevija și Auto Motor i Sport și sînt deseori invitat la diverse evenimente ca să vorbesc despre turismul pe motocicletă prin toată Croația și nu numai. Prima noastră călătorie în România a fost în 1995 și de atunci am revenit relativ des. În afară de București, am vizitat Litoralul, Delta, zona Carpaților și, cel mai recent, Cazanele Dunării, unde ne-am simțit foarte bine. De fiecare dată cînd plecăm de-acasă, încercăm să ne documentăm cît mai complet despre destinație, și asta e valabil și pentru România. Amabilitatea oamenilor, natura și mîncarea ne-au plăcut cel mai mult. O întîmplare de acum cîteva zile: am ajuns în Timișoara seara tîrziu și nu aveam încă bani schimbați. La un magazin, cardul nostru n-a putut fi debitat, iar casierul n-a acceptat euro. O doamnă care a asistat la incident s-a oferit să plătească pentru noi, în lei, fără să ne ia banii. Un gest deosebit, care se întîmplă foarte rar. Niște drumuri mai bune ar ajuta mult, nu numai turismul – în special, cel de la Fundata la București. Pe de altă parte, Transfăgărășanul și Transalpina sînt niște destinații grozave pentru motocicliști. Croația are deja un litoral deosebit la Adriatică, deci ar fi inutil să vă promovați stațiunile de la Marea Neagră. Puneți accent pe munți, rîuri, ospitalitate și gastro-turism. Bucureștiul poate fi, de asemeni, interesant, pentru un city break de turist croat.
Slavena Etugova, blogger de turism, Sofia, Bulgaria: Am absolvit Marketing și Turism, am creat un blog și mi-am patentat activitatea „Blessed Land“, blagoslovena.com. Chiar cred că țara mea e binecuvîntată și îmi place să ajut oamenii din toată lumea ca s-o descopere. Deși unii dintre ei caută doar hoteluri de patru-cinci stele, iar autenticitatea locului nu poate fi descoperită așa. Pînă la invitația la infotrip-ul de la Cazanele Dunării, nu ajunsesem încă în România, deși sîntem vecini, avem o istorie comună, și bulgarii vizitează des Therme București, Castelul lui Dracula, Catedrala Sfînta Parascheva din Iași, vin pentru drumeții montane și concerte. Cetățenii din nord-estul țării sînt clienți frecvenți ai Aeroportului Otopeni, ca și o parte dintre turiștii străini ai Bulgariei, care aterizează la București. Dunărea, principala frontieră dintre țările noastre, e o sursă de venit pentru locuitorii ambelor maluri; am văzut România din multe zone de pe partea noastră. În cele patru zile petrecute la Cazanele Dunării mi-a plăcut totul. Frumusețea rezervației naturale, riviera dunăreană, ospitalitatea gazdelor, calitatea cazărilor și a mîncărurilor locale, excursia cu șalupa. Comparativ cu Bulgaria, deși e foarte aproape, peisajul este foarte diferit: Porțile de Fier, zona Dunării dintre România și Serbia, este ceva unic. Ce să faceți ca să măriți numărul de turiști străini? Același lucru ne întrebăm și noi. Drumul de la Sofia la Orșova, pe la podul de la Vidin sau prin Serbia, peste baraj, e lung și obositor, nu există nici măcar un kilometru de autostradă. Mi-a plăcut, datorită peisajului din cele trei țări, dar cînd nu prea ai timp, e nevoie de transferuri mai rapide – la noi, se lucrează la autostrada Sofia-Vidin. Un alt lucru important: oferiți materiale informative în diverse limbi la atracțiile turistice.
Maja Zagoricinik, redactor-șef Gorenjska TV și președinte FIJET Slovenia: Îmi place să călătoresc și să descopăr locuri unice în toată lumea. Am fost în țara voastră de mai multe ori; în ultima vreme, mai des. Invitată de FIJET România, am vizitat Fundata, Timișoara, în anul Capitalei Europene a Culturii, și, acum, frumoasa zonă a Cazanelor Dunării. Bucureștiul mi se pare interesant, deși n-am avut suficient timp ca să-l văd cu adevărat. Noi, slovenii, știm prea puține lucruri despre voi; vedem doar mașini cu număr de România pe drumurile noastre sau români care vin să lucreze la noi. Credeam că, în trecut, România a fost închisă pentru străini, dar e bine că acum țara este în Uniunea Europeană, recunoscută pentru bogata istorie, cultura foarte diversă, peisajele nemaipomenite și folclorul deosebit. Știam de atracțiile istorice, de Castelul Bran, Carpații și vibranta capitală București. Îmi place frumusețea sa naturală, de la castele și fortărețe la sate pitorești. Urmăresc cu plăcere serialul Flavours of Romania. Experiențele culturale, bucătăria tradițională și muzica populară sînt atracții pentru mulți turiști. Ca să crească numărul vizitatorilor străini, România ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea infrastructurii pentru conexiuni rutiere și aeriene mai bune și promovarea unicității sale. Campanii publicitare pentru pachete turistice diverse create în parteneriat cu agențiile de turism (acest tip de asociație „Descoperă Cazanele Dunării“ e o idee grozavă), crearea unui brand: Romania is a land of inspiration, where unforgettable memories are made.
(articol publicat în Cațavencii nr. 16/658 din 24 aprilie 2024 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment