Therme București. In Aqua Veritas

Therme, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Therme, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Deși nu există dovezi că romanii ar fi făcut castre prin Cîmpia Vlăsiei și Bucureștiul n-a avut niciodată nume oficial în latină, de mai bine de doi ani, la vreo douăzeci de kilometri de centrul Capitalei, la Balotești, s-au descoperit niște terme. Therme, un complex aquapark și wellness, cum sînt denumite modern băile romane ale căror izvoare fierbinți de suprafață au fost înlocuite aici cu stream-uri termale captate după trei kilometri de foraj pînă la apa caldă.

Dar să lăsăm mașina în parcarea din față și să intrăm în hala imensă de sticlă care aduce puțin cu gara Berlinului. La acces, înainte de vestiare, primești o brățară-ceas care nu indică ora, ci numărul dulapului în care-ți lași hainele de oraș, pe care-l încui prin simpla atingere a ușii (brățara nu e numai cheie de locker, ci și dispozitiv de înregistrare a timpului petrecut în complex și a serviciilor de care beneficiezi, contorizate automat de sistem), și, după un duș de aclimatizare, intri direct într-o atmosferă tropicală: peste 30° C în aer și 35-36° C în apă. Ești în Galaxy, prima din cele trei zone ale complexului, singura în care au acces copiii, dotată cu bazine cu șezlonguri pe margine, pool bar, 16 tobogane acvatice cu diverse grade de dificultate, locuri de joacă, trei saune umede cu arome diferite (flori, condimente, fructe, pin, brad, eucalipt, mentă), paturi cu hidromasaj și infraroșu, minibibliotecă. Dacă ți se pare prea mare hărmălaia și aglomerația, din Galaxy poți trece, scanînd brățara la turnichet, în The Palm (o seră de plante tropicale, de la palmieri la orhidee, sub un acoperiș de sticlă retractabil, cu bazine cu apă minerală, piscină exterioară deschisă și iarna, jacuzzi, pool bar), și apoi, la etaj, în zona premium Elysium dedicată spa-ului (saună cu cinematograf, bazine cu apă minerală îmbogățită cu seleniu și zinc, terapii wellness, cabine de masaj, restaurant à la carte). Fiecare upgrade de zonă, respectiv, trecere prin turnichet, se adună, pe minus, în contul pe care trebuie să-l alimentezi, aducîndu-l pe zero, la plecare.

Cît a costat ca, în plin cîmp, să răsară din pămînt această stațiune cu o capacitate interioară de 4.000 de persoane? Investiție de aproape 60 de milioane de euro, Therme plasează Bucureștiul pe harta capitalelor termale, gen Budapesta (cu care e și confundat des), dar și la mare (există o plajă exterioară cu nisip adus de acolo), sau la deal-munte (în Băile Balotești poți face întreținere și tratament pentru ușoare afecțiuni locomotorii). O vizită aici e recomandată oricărui localnic iubitor de bălăceală căruia i se face dor de mare, cînd sînt doar cîteva grade afară, dar și ca variantă de petrecere a timpului indoor, pentru turiștii bucureșteni descurajați de vremea proastă. Dacă Therme ar avea și locuri de cazare, fiind situat foarte aproape de aeroport, s-ar găsi cu siguranță niște nordici care să vină la București doar pentru un sejur în acest resort tropical, la care ajungi foarte rapid, fără să mai călărești traficul orașului: cobori din avion la Otopeni și poți s-o iei doi kilometri și pe jos.

La final, să ne aruncăm un ochi pe nota de plată. Prețurile încep de la 49 de lei de adult și 33 de lei de copil (3-16 ani), pentru trei ore, în timpul săptămînii (plus 16 lei, închirierea prosopului, și 24 de lei, halatul), ceva servicii și activități incluse, și se termină cînd s-a atins suma pe care ți-ai propus s-o cheltuiești, pentru că numai de tine depinde cît o să scoți din portofel la ieșirea din Therme. Adică de la costul unui bilet de intrare la ștrand pînă la – dacă vrei să testezi tot ce s-a descris mai sus, să mănînci și să bei în restaurantul din Elysium și să te dai prin toate facilitățile de care ai timp pînă la sfîrșitul programului – 23,30, în timpul săptămînii, 00,00, în week-end – bugetul unei zile de concediu de cinci stele la Mamaia.

P.S. Trebuie precizat că, pe parcursul acestui reportaj, ocazionat de turul de presă al lansării proiectului „România – destinație wellness” al agenției de turism Travelle, nici un animal n-a fost rănit și nici un jurnalist n-a fost scăpat în apă. Deși unii dintre ei ar cam fi vrut.

(articol publicat în Cațavencii nr. 45/380 din 14 noiembrie 2018 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.