Spații de cazare la mare înălțime. Burg Hostel, Sighișoara

Burg Hostel, Sighișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Burg Hostel, Sighișoara. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Locul: Burg Hostel ar fi putut fi* o sugestie de cazare pentru backpacker-ii care vor să ajungă, în week-end, la Festivalul Medieval de la Sighișoara: e poziționat ideal, pe strada Bastionului (cea care urcă spre Scara Acoperită), la cîțiva pași de piața centrală a cetății, într-o incintă care, practic, va fi o prelungire a culiselor scenei principale a festivalului. Nu atît ca vestiare, cabine de machiaj sau magazie pentru recuzită, cît ca loc în care artiștii să-și dreagă vocea cu o bere în pauza dintre acte, pe terasa din curte sau în restaurantul de la parterul clădirii de secol XVII, la etajul căreia se află și camerele hostelului.

Prețurile: Acum cîteva luni, la momentul vizitei mele, patul putea fi cumpărat cu 40 de lei – minus 10% discount, pentru membrii Youth Hostel (nu mai sînt, dar am părut că sînt, deci am primit reducerea).

Oamenii: În dormitorul de la mansarda cu ferestre minuscule, cît geamul de la baie, s-a întîmplat să am niște colegi de cameră surpriză: o cunoștință mai veche, Octavian, drifter-ul din Deva întîlnit la Brașov, în Centrum House Hostel, și amicul său, Vincent din Andorra, un traveller venit de la Istanbul și în drum spre Chișinău. În seara aia, băieții tocmai se întorseseră obosiți dintr-o excursie plină de peripeții la Biertan și au fost foarte bucuroși de întîlnirea cu mine. Sau cu sticla de vin pe care am scos-o din rucsac pentru a sărbători revederea.

Ambianța: De han medieval. Asta e senzația, chiar dacă n-ai decălecat de pe cal la intrare, ci, dimpotrivă, ai dat jos din spate un rucsac care te-a călărit pe tine toată ziua. Din păcate, imaginea care-ți rămîne despre Burg Hostel e aia de cîrciumă placată cu lemn afumat de-a lungul timpului de miliarde de nori de fum de țigară care, întîmplător, are și niște camere pentru drumeți, la etaj, termenul de hostel fiind o interpretare foarte lejeră a sensului original, ăla din manualul de turism: spațiul comun, de socializare cu ceilalți călători, e crîșma cu circuit public, în care poate intra orice nea Gigi de pe stradă; în bucătărie, ai acces ca să pui ceva în frigider sau să-ți faci un sendviș, doar dacă te angajezi bucătar aici; staff-ul hostelului este format doar din chelnerițe, iar recepția e barul. Dacă n-ai achitat cazarea cînd ai venit, probabil că, la plecare, check-out-ul o să sune ca o notă de plată: Deci ați avut așa: o cafea, o ciorbă, două beri și un pat.

*Am verificat, nu mai sînt locuri.

(articol publicat în Cațavencii nr. 29/158 din 23 iulie 2014)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.