Spații de cazare la mare înălțime. Shishkin Art Hostel, Cracovia

Shishkin Art Hostel, Cracovia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Shishkin Art Hostel, Cracovia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

După check-out-ul din Kaktus Hostel, m-am mutat în centrul Cracoviei, pe bulevardul Jozefa Dietla, la numărul 64, în Shishkin Art,…

Locul: …un hostel dintr-o clădire veche cu patru etaje care-și arată evident vîrsta chiar de la ușa scorojită din lemn verde spălată de ploi a intrării. După ea e un hol imens folosit ca parcare de biciclete, din care pleacă treptele casei scărilor spre recepția de la etajul 3, de unde, în funcție de cum te-a repartizat băiatul de serviciu, urci sau cobori spre unul din cele două apartamente cu trei camere de pe fiecare palier.

Prețurile: Un pat pentru o noapte e contravaloarea în zloți a vreo 7 euro, parcă. Pentru o băutură de bun-venit trebuie să te prezinți în Pianola, barul partener în care, în calitate de client comun, un shot de vodcă locală te costă doar 5 zloți. Sau încă 100 (25 de euro), amendă, dacă o bei în hostel, conform regulilor casei printate pe fișa de cazare.

Oamenii: În camera cu pereți vopsiți intermitent mov psihedelic sau portocaliu turbat în care am făcut slalom printre lucruri împrăștiate pînă la parterul bunk bed-ului de lîngă fereastră, l-am găsit pe Viky, un pakistanez căsătorit cu o ploieșteancă cunoscută în Cipru cu care are un băiat (știa niște cuvinte în românește, nu insist cîte și care). Ceva mai tîrziu au venit și celebrii de-acum muncitori ucraienieni întîlniți prin aproape toate hostel-urile poloneze care, aici, lucrau pentru Uber-ul pe bicicletă. Uber Eats, divizia de food delivery pe două roți: rucsacurile verzi, cub de agățat în spate sau pe porbagajul biclei, marcau clar teritoriul lor prin tot apartamentul.

Ambianța: N-am stat să savurez prea mult atmosfera din seara aia de șezătoare a curierilor. Nu numai că nu mă interesau absolut deloc discuțiile lor despre fugăreală prin oraș și bacșișuri mici (pe care oricum nu le înțelegeam și nici nu-mi plăceau cum sună – cine a inventat expresia urît ca limba rusă o fi stat prea mult într-un hostel plin cu supuși de-ai lui Putin), dar mi-era așa o sete, că am plecat să lipăi niște beri în barul de metale Rock Shot, aflat foarte aproape, la o excursie de vreo zece minute, pe pietonala spre Stare Miasto din spatele Castelului Wawel. Cînd m-am întors (să fi fost miezul nopții), direct în pat, ca să-mi refac energiile pentru un mîine foarte lung, n-a mai fost nevoie să suport coloana sonoră de peliculă MosFilm. Deși, pentru a intra în atmosfera următoarei săptămîni de călătorie, ar cam fi trebuit: a doua zi dimineață mă întorceam la Varșovia, ca să plec mai departe, în aventura baltică prin fosta URSS, spre Tallinn, via Vilnius.

REZERVAȚI CAZAREA AICI

(articol publicat în Cațavencii nr. 26/463 din 1 iulie 2020)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.