Baruri europene: Hangover, Albufeira

Hangover Bar, Albufeira, Portugalia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Hangover Bar, Albufeira, Portugalia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Acțiunea episodului de față se petrece în Albufeira, pe la mijlocul lui aprilie curent, chiar la începutul sezonului în stațiunea portugheză de la Atlantic care are soare și turiști în apă încă de prin februarie (e adevărat, turiști nordici). Nu mai știu cine a descoperit primul bărulețul Hangover de peste drum de hotelul Aqua Pedra Dos Bicos, în care eram cazat împreună cu toată gașca info trip-ului în Algarve (să fi fost Gabi, șeful expediției?). Oricum, numele micuțului pub de cîteva mese a funcționat ca un magnet pentru toți băieții din grup, deși nu-i clar dacă e vorba de mahmureala pe care ți-o dă sau de aia pe care ți-o ia.

Cînd am intrat, în prima seară (de fapt, pe la miezul nopții – atunci începe seara în Albufeira), un tip cînta la voce, chitară și laptop ceva succese pop-rock internaționale. La vederea tricoului meu cu Metallica, omul a virat brusc spre Enter Sandman și ultima parte a piesei am executat-o în duet, la microfon, în aplauzele și fluierăturile lumii din bar. Nu m-am așezat bine la masa noastră de lîngă scenă (vorbesc prostii, nu e nici o scenă: doar un spațiu între mese care, cînd nu-i folosit drept culoar de mers la budă, ține loc și de ring de dans), că m-am trezit cu catalogul cu piese de karaoke în brațe, somat să aleg cu ce continui programul vocal al serii. Din fericire, am scăpat de datul în spectacol pentru că restul trupei, adică omul-orchestră, era așteptat într-o altă cîrciumă, ca să întrețină atmosfera și să încurajeze trecerea mai des pe la bar și a altor consumatori. După ce karaokistul a plecat, un DJ improvizat dintr-unul din barmani a trecut la butoane și băutura (Johnnie Walker – 5,50 euro, bere la draft – 2,50 euro) a început să curgă – cum altfel, la ocean? – în valuri. Pînă și André, inițial rezervatul nostru ghid local, s-a alăturat distracției generale. După ce cravata de la costumul lui a ajuns la gîtul tricoului meu… A doua seară, cînd ne-a văzut intrînd din nou în Hangover, Paulo, barmanul-patron al pub-ului și-o fi șoptit în barbă: Yess, the crazy Romanians! Ill make money again! Sau mă rog, echivalentul chestiei astea în portugheză.

Paulo a fost singurul localnic care a avut răspuns la întrebarea mea: Există bar de metale în Albufeira?“. Nu numai că există, dar e chiar al lui Fernando Ribeiro, vocalul cunoscutei trupe lusitane Moonspell. Din păcate, n-am mai ajuns acolo, pentru că m-am împiedicat împreună cu grupul prin barurile de pe The Strip, strada cluburilor din Albufeira, după cum o să aflați din episoadele următoare.

(articol publicat în Cațavencii nr. 33/264 din 17 august 2016)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.