Premiile Varza de Aur 2017

Palatul Parlamentului, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Palatul Parlamentului, București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Întrunit într-o ultimă ședință secretă (de bere) a anului, Biroul de Turism a analizat toate evenimentele turistice ale anului și a hotărît să decerneze premiile Varza de Aur 2017 următoarelor persoane/instituții:

La categoria „Acțiune tactică”, premiul revine enigmaticului șef al CIC (Centrul Internațional de Conferințe) din Palatul Parlamentului, pentru uluitoarea reușită de a nu exista, simultan cu capacitatea de a lua decizii („Nu e voie”). Cel mai important obiectiv turistic al Bucureștiului este sub controlul total al cuiva despre care nu e bine să întrebăm, ceea ce spune multe. Nu am reușit să adresăm acestei persoane cererea de a vizita acoperișul Palatului, așa că nu ne-a rămas decât a-l (a o) încununa cu foi de laur (în cazul nostru, de varză).

La categoria „Planificare strategică”, premiul se acordă doamnei Carmen Podgorean din Ministerul Afacerilor Externe, coordonator al Strategiei pentru Regiunea Dunării. Croazierele dunărene care operează din cele patru porturi europene (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad) nu fac escale în România, neavând motive; excepție face orașul Tulcea, de unde plătitorii au la dispoziție oferta de excursii opționale în Deltă. Cu escală, pe întoarcere, la Ruse.

La categoria „Ca primarul”, premiul este câștigat de domnul Constantin Toma, primar al Buzăului, pentru inițiativa de a reașeza orașul pe harta turistică a lumii. Edilul crede că repoziționarea notorietății urbei, de la „covrigii de Buzău” la „singurul oraș european aflat la exact jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord” (cam lungă sintagma, știm, asta e!), va aduce un aflux irezistibil de turiști în oraș, curioși să vadă cu ochii lor cum arată minunea asta de jumătate a distanței. Torino, Piacenza, Tîrgu Jiu, Ploiești și Simferopol dislike this.

La categoria „Patrimonizare”, varza anului 2017 este acordată Consiliului Județean Constanța, pentru lucrările de la Capidava, despre care a scris toată presa de s-a plictisit, cu aceleași rezultate (varză). Până n-a scris și DNA-ul ceva (propunerea de arestare a lui Constantin Dima, de la firma care-a câștigat licitația), la Capidava s-a muncit într-un ritm foarte susținut, că dacă se mai muncea și nu erau oprite lucrările nu mai rămânea nimic din ruinele cetății antice. Ar fi apărut, în schimb, un superb decor bollywoodian.

La categoria „Muzeul Anului”, îi desemnăm câștigători pe cei de la Muzeul Pompierilor din București, mai cunoscut ca Foișorul de Foc. În al 54-lea an al existenței sale, muzeul a rămas în continuare cel mai nevizitat muzeu din țară. Felicitări și la mai mare! Ar mai fi de doborât „din Europa” și „din lume”.

(articol publicat în Cațavencii nr. 51/334 din 27 decembrie 2017 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.