Baruri europene: Sporting, Grenoble

Sporting Cafe, Grenoble. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Sporting Cafe, Grenoble. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Săptămîna asta încep, la Soci, Jocurile Olimpice de iarnă. Una dintre competițiile neoficiale în care se vor întrece, cot la cot, spectatorii ruși și oaspeții lor este trasul la măsea, o mișcare de masă foarte populară la ei, propusă chiar spre a fi declarată sport olimpic. Pentru că n-am ajuns încă la Soci, în episodul de astăzi facem cunoștință cu o arenă cu nume foarte adecvat, dintr-un alt oraș olimpic: Grenoble, gazda Olimpiadei de iarnă din 1968. Ce-i drept, Sporting e cam departe de performanțele rusești în materie, dar, și cu ajutorul nemijlocit al vreunui român rătăcit pe-acolo, se poate califica la mustață.

Urcasem la Bastille, fortăreața care domină orașul cam la fel ca Cetățuia Brașovului din textul alăturat. Pe jos, ca un sportiv adevărat, nu cu Les Bulles – telefericul compus din patru cabine sferice –, ca toți amatorii. Cu o doză de bere în mînă, îmi trăgeam sufletul pe platforma de belvedere și încercam să identific clădirile importante din Grenoble, confruntînd panoul de pe suprafața superioară a zidului cu ceea ce se vedea, cam în ceață, la cîteva sute de metri mai jos, cînd un grup vesel mi-a distras atenția. Eram singurii vizitatori de la acea oră: a venit cumva firesc să ne dăm mîna și să facem cunoștință, ca oamenii care se întîlnesc pe munte sau în locuri izolate. Eu – român, voi? Cuplu din Grenoble, tipă din Bordeaux, americancă din Michigan. Tot turiști? Non, oui, yes. Și uite-așa, din vorbă-n vorbă, am coborît împreună în oraș și, ca să sărbătorim proaspăta cunoștință, ne-am oprit în Place Grenette.La Sporting-ul de care ziceam mai sus, o terasă pe care se întîlnesc un bar, o cafenea și o crêperie(o clătitărie, cum ar veni).Fetele și-au luat înghețată, prăjituri și suc, noi, băieții, bere Grimbergen, și discuțiile au continuat pe diverse coordonate turistico-culturale.

Deși cam toate pozițiile din meniu sînt scumpuțe, semirecomandarea nu e neapărat dată de această caracteristică a locului (prețurile sînt corelate cu poziționarea ultracentrală; dacă te plîngi de ele, îți meriți soarta – nu te-a obligat nimeni să intri aici), ci dintr-o aversiune pur personală: am pierdut un pariu cu americanca și a trebuit să onorez nota de plată (vreo 35 de euro, cu tot cu pourboire-ul aferent), așa că nu-mi face nici o plăcere să mă mai întorc acolo. Deci, dacă nu pui pariuri în urma cărora te angajezi să achiți toată consumația, poți intra liniștit în Sporting.

(articol publicat în Cațavencii nr. 5/134 din 5 februarie 2014 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.