Spații de cazare la mare înălțime. Cabana Pietrele, Retezat

Cabana Pietrele, Retezat. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Pietrele, Retezat. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Expediție în Retezat, jurnal de bord, ziua 1: Am ajuns pe seară, cocoșați sub rucsac, la Cabana Pietrele – practic, un complex de vreo zece căsuțe mai mari sau mai mici, insule într-o mare de vegetație, în mijlocul pădurii. Mîine dimineață vom ataca creasta Retezatului, lăsînd aici, în tabăra de bază, o parte din provizii și echipament.

Adresa: Pe Valea Stînișoara, în apropiere de confluența cu Valea Pietrele. Altitudine 1.480 m.

Căi de acces: Din DN 66 Petroșani-Hațeg, am făcut stînga în Ohaba de sub Piatră, apoi am măsurat cu pasul, pe ruta Sălașul de Sus-Nucșoara-Cîrnic, vreo 20 de km. (Ne-am întîlnit cu microbuzul care face traseul ăsta, dar tocmai cobora.) Din Cîrnic, am mai băgat 5 km de drum forestier plus potecă (bandă albastră, 1,5-2 ore).

Dotări: 102 locuri în căbănuțe cu 2-4 camere a cîte 2-4 paturi. Minicantină, curent electric de la generator (2-3 ore pe seară, ca pe timpul lui Ceașcă), spălător cu jacuzzi natural, la pîrîul care trece grăbit prin complex.

Prețuri: 30 lei/loc, în căsuțe, 35 lei/loc, în vila Stînișoara. Cafea – 3 lei, mămăligă cu brînză și smîntînă – 6 lei, bere la doză – 4 lei. A nu se consuma chiar în combinația asta: buda comună e cam departe de sala de mese.

Ambianță: Am preferat să ne cazăm în mansarda cabanei unui bun samaritean din Sălașu de Sus, situată chiar lîngă intrarea în traseu, la care se poate înnopta gratis, în condiții de refugiu. După o cină frugală, fiecare a găsit, împachetat în sacul de dormit, cîte un somn adînc.

(articol publicat în Cațavencii nr. 23/50 din 13 iunie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.