Spații de cazare la mare înălțime. Sanatoriul de nevroze, Predeal

Sanatoriul de nevroze, Predeal. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Sanatoriul de nevroze, Predeal. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Dacă ploaia interminabilă de săptămîna trecută te-a împins în depresie, în episodul de azi avem o destinație pe care și eu mi-am propus s-o bifez cîndva: coborînd din Pîrîul Rece spre Predeal, la sfîrșitul unei ture montane în Piatra Mare – Postăvaru, am trecut pe lîngă Sanatoriul de nevroze și recunosc că, pentru o clipă, mi-am dorit să intru și să rămîn acolo vreo cîteva zile, departe de deadline-uri și facturi neplătite.

Adresa: Strada Valea Rîșnoavei nr. 8, Predeal. Altitudine cca 1.050 m.

Căi de acces: Trimitere de la medicul de familie, plus recomandarea expresă a specialistului neurolog (ca să fii sigur că ajungi, n-ar strica, însă, să adaugi la dosar și referințele colegilor de serviciu). După ce ai verde pe partea asta, îți faci bagajele și o iei pe DN1; înainte de intrarea în Predeal, faci stînga spre Rîșnov; de aici, mai ai de mers încă 4 km.

Dotări: Din ce-am observat, de dincolo de gard, astă-vară, dotările exterioare sînt de excepție: pîrîiaș, lac, fîntînă arteziană, părculeț, verdeață, băncuțe, foișor. De la distanța aia, nu se vedeau turiștii mai agitați, îmbrăcați în cămașă de forță.

Prețuri: Pe site-ul sanatoriului scrie că asigurarea medicală standard ar fi suficientă (se mai plătește doar un supliment de 25-40 de lei pe zi, în funcție de confortul camerei). Dacă n-ai asigurare, o zi de spitalizare te costă 175 de lei; pe tine sau pe cei care te-au adus aici în starea asta.

Ambianță: Ținînd cont că e singura unitate medicală de profil din țară, poți să întîlnești acolo, la ședințele de anger management, în afară de oameni stresați de bormașina vecinilor sau de șoferi internați direct din traficul bucureștean, și vedete media, cazate în pavilionul “Afecțiuni severe”: politicieni, antrenori de fotbal și moderatori TV isterici.

(articol publicat în Cațavencii nr. 40/118 din 9 octombrie 2013 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.