Bulgăreală de week-end. Pe pîrtie, la Bansko

Bansko, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Bansko, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Hai, în week-end la schi, la bulgari! Hmm, n-am mai urcat pe schiuri din copilărie, dar… de ce nu? Din cîteva click-uri, îmi rezerv o cameră în Bansko (36 euro – pachetul de două nopți, cu mic-dejun inclus, la un hotel de două stele) și, vineri dimineață, împreună cu restul găștii, demarăm în trombă, pregătiți psihic pentru un drum de vreo 400 km prin Bulgaria.

Vinerea cenușie

Giurgiu, mîna la portofel: 24 lei – taxa de pod. Dincolo, aceeași mișcare: vigneta de drum, oficial 10 leva (1 leva e 2,1 RON / 0,5 euro), respectiv, dacă n-ai leva, 7 euro sau 40 de lei. Conform cursului valutar calculat instant de o tanti în halat albastru, la prima benzinărie bulgărească.

Veliko Tărnovo-Stara Zagora-Plovdiv. Neinspirată rută: șosele înguste, mărginite de vegetație uscată, prost semnalizate, care se termină cînd nu te aștepți (chiar și cu două GPS-uri asistenți, rătăcim de vreo cîteva ori drumul, Ioana și James reconfigurînd continuu traseul), localități triste cu multe ruine și puține case noi, mașini care s-ar califica cu brio pentru programul Rabla. Poate și vremea mohorîtă, cețoasă și peticele de zăpadă murdară din decor contribuie la o stare cenușie spre neagră, amplificată de necroloagele foștilor proprietari, afișate pe aproape toate porțile satelor bulgărești.

Intrăm în Bansko pe seară. Hotelul cu rezervarea, Bisser, aflat aproape de centru, pe străduța El-Tepe, nu e țeapă: camera are balcon, lenjerie și prosoape curate, papuci în țiplă. Cină subțire, în salonul cu șemineu și fîntînă stilizată din lemn de lîngă recepție: o farfurie cu Shopska“, salata bulgărească clasică (roșii, castraveți, brînză rasă), și o sticlă de cabernet Boyar 13,5 leva, bani retrași, în prealabil, de la un bancomat din centru. Duș fierbinte, pahar cu vin. Ultimele secvențe înainte de un somn adînc: masters-ul de snooker de pe Eurosport, în clipocit de apă prin țevile caloriferului.

Sîmbăta albă

Dimineață senină. Din balcon, de la etajul 4, am bilet cu vedere directă către scena înzăpezită a munților Pirin. După micul-dejun gratuit (în meniu: ochiuri cu șuncă, cafea și wi-fi de la recepție), start spre pîrtie.

Bansko este altceva față de restul Bulgariei. Se vede că în stațiune s-au băgat bani serioși în ultima vreme: peste tot sînt teancuri de hoteluri, pensiuni, vile cochete, mașini, majoritatea cu preț de listă de peste 20000 euro, nu numai bulgărești, ci și cu numere de Macedonia, Grecia, Serbia, și, desigur, România.

Urcăm vreo 10 km de serpentine pînă la capătul de sus al telecabinei. Parcarea (10 leva) e plină. Absolut normal – aici, la 1635 m altitudine, e baza unde se adună toți și toate, înainte de o nouă plecare: schiori, snowboard-eri, pîrtii, teleschiuri. Are toate dotările specifice: panou cu starea pîrtiilor – cea mai înaltă pleacă de la 2600 m, chiar din apropierea vîrfului Todorska (2746 m), circuit de biatlon, tărgi de salvamont trase de snowmobil. Chiria la un echipament de schi pleacă de la 30 leva/zi, abonamentul de teleschi de la 55 leva/zi. Luăm cîte un pahar cu vin fiert (scumpuț: 7 leva), apoi, pe un derdeluș liber din apropiere, testăm capacele de plastic cu mîner cumpărate de jos și experimentăm o bulgăreală, cu trîntă în zăpadă pentru poftă de mîncare.

Seară în oraș. Promenadă pe Pirin, strada principală cu cafenele, baruri, magazine din care poți cumpăra de la schiuri, ceasuri și parfumuri pînă la artizanat local și alte suveniruri. Auzindu-ne vorbind românește, un tip ne acostează cu oferta de mici și ciorbă de burtă din restaurantul său. Îl refuzăm intrînd într-o mehana, taverna bulgărească tradițională, care se laudă pe un panou că are live music, delicious bulgarian traditional food și good prices. Peste cîteva ore, ne rostogolim spre ieșire: la bulgari se mănîncă și se bea bine. Și (relativ) ieftin.

Duminica gri

Ne întoarcem prin Sofia, pe drumul clasic, care duce la Salonic, incomparabil mai bun decît varianta nefericită de la venire. Ocazie de a vedea poate cea mai urîtă capitală europeană: bulevarde acoperite cu macadam, tramvaie hîrbuite, blocuri comuniste gri, centru anost.

Pînă la Ruse, bifăm și ultima atracție turistică bulgărească: polițiștii care te opresc să-ți caute nod în papură, aproape cerșind o șpagă, oricît de mică.

(articol publicat în Academia Cațavencu nr. 4/994 din 26 ianuarie 2011)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.