City Broke: Edinburgh. Muzeele

National Museum of Scotland, Edinburgh. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
National Museum of Scotland, Edinburgh. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Dacă ar fi să aleg un singur muzeu pe care să-l recomand celor care sînt doar pentru o zi în Edinburgh, n-aș sta prea mult pe gînduri: National Museum of Scotland. Aflat în spatele Universității, pe o stradă perpendiculară pe Royal Mile, dispus pe nouă niveluri, S(ubsol)+P(arter)+7, cu niște aripi prin care te pierzi (unele galerii sînt momentan închise pentru reamenajare; vor fi disponibile din 2016), NMS e un spațiu vast, plin cu obiecte interesante, vechi de 15, 715 sau 60.000.015 ani, fiecare cu povestea sa: de la schelete de dinozaur la mașina de Formula 1 condusă de Rubens Barrichello, în ’97-’99, pentru echipa scoțiană Stewart Grand Prix, ai ce să vezi aici cîteva ore bune, fără să realizezi cînd se face 5 p.m. și supraveghetorii te dau afară elegant, invitîndu-te să revii a doua zi, după 10 a.m. Dacă mai ești în oraș.

La o trecere în revistă foarte pe repede-înainte, cîteva dintre atracții: artefacte din perioada lui William Wallace (da, îl știți: Mel Gibson din Braveheart), sabia lui Robert the Bruce, încoronat în 1306, regele luptător pentru independența Scoției față de Anglia, ghilotina care a înlocuit demodata secure a călăilor, perfecționată de monarhii britanici pe capetele opozanților Coroanei, cu mai bine de un secol înainte de a fi făcută celebră de revoluționarii francezi, o canoe Maori din 1820, un urs panda (împăiat), proiecția filmulețului cu imagine panoramică și sunet sorround „Universe Odyssey”. Și, desigur, atracția principală: intrarea e gratis.

Chiar dacă nu sînt muzee per se, următoarele locuri pot interesa diverșii pasionați de istorie de nișă care au timp (și bani) pentru a le vizita:

*Pe Market Street, prima stradă pe stînga, cum treci podul de la gară spre Royal Mile, e intrarea la The Edinburgh Dungeon, în care o mie de ani de sumbră istorie scoțiană te așteaptă să te sperie cu cavernele sale, în care evoluează șobolani, vrăjitoare, torționari medievali sau faimoșii canibali (Sawney Bean) și ucigași în serie (Burke și Hare) ai orașului. Intrarea în stabilimentul ăsta, un teatru cu vreo 11 actori care se vrea un fel de muzeu al groazei, se face, promoțional, contra a 16,95 lire. Nu, mersi, nu-i nevoie, sînt gata speriat.

*Camera Obscura and World of Illusions (13,95 lire) și The Scotch Whisky Experience (12,75 lire) sînt chiar în capătul dinspre Edinburgh Castel al Royal Mile. Pe stînga și pe dreapta celebrei străzi, stau, față în față, cea mai veche galerie de amuzament al vulgului (1835), cu cinci etaje pline cu labirinturi de oglinzi deformante, iluzii optice sau alte efecte vizuale și replica unei distilerii scoțiene, asortată cu cea mai mare colecție de scotch whisky din lume. Pentru evitarea efectelor secundare, de vizitat în ordinea asta, nu invers.

*Tot pe Royal Mile, poți intra în catedrala St. Giles. Să caști gura la niște vitralii vechi de sute de ani (gratis), să asculți un recital de orgă (gratis), să aprinzi o lumînare în memoria cuiva dispărut (20 p, donație recomandată). Cu 6 lire, poți urca scara spre platforma din turn și accesul într-un alt fel de muzeu. Al acoperișurilor.

Cîteva dintre aceste obiective turistice pot fi văzute și din exterior, așezat comod pe un scaun. Din autobuzul cu etaj care are stația de capăt peste drum de intrarea principală în gara Waverley: o excursie de sightseeing pe roți prin oraș costă 14 lire, ghid audio în nouă limbi de circulație mondială și rusă, inclus. În română, doar dacă-ți traduci cu voce tare informațiile de pe hărțile și broșurile gratuite luate din Tourist Information Centre (cum ieși din gară, pe dreapta).

(articol publicat pe catavencii.ro, 23 noiembrie 2015)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.