De la Nistru pîn’ la Nisa. Scurt traseu românesc

Plaja Lido, Nisa, Franța. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Plaja Lido, Nisa, Franța. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Deși la Nisa se poate ajunge zburînd, cu escală la Paris, rubrica de ponturi turistice de astăzi vă recomandă o altă variantă, mai spectaculoasă și chiar mai ieftină: avion + tren. Prin aer spre Roma, apoi pe șine pînă la gara Nice Ville: Coasta de Azur, văzută de la fereastra vagonului, e de pus în rama amintirilor premium. Odată ajuns la Nisa, evită gloata de turiști care tropăie pe faleza de fițe Promenade des Anglais și bifează cîte ceva din următoarele:

*De vizitat hotelul Windsor. Cazarea pleacă de pe la 100 euro/noapte, dar avantajul e că, ulterior, te poți lăuda că ai dormit într-un muzeu: fiecare cameră e decorată de un artist diferit. În plus, în curtea interioară are o grădină minuțios amenajată – o adevărată oază de verdeață și de liniște în centrul orașului, în care, dacă ți-au mai rămas bani, se poate lua și masa.

*De urcat la Colline du Chateau (unde, de fapt, nu mai e nici un castel; a fost dărîmat, demult, de Ludovic al XIV-lea); ești recompensat vizual cu o panoramă splendidă a golfului Baie des Anges, portului și orașului.

*O plimbare prin labirintul de străduțe cu butique-uri din Orașul Vechi. Și, dacă tot ești în Vieux Nice, e obligatoriu să treci pe la Bar des Oiseaux. Nu numai că aici se mănîncă și se bea bine, dar, ca desert, se servește și un program artistic: se pot produce amatori non-afoni din sală, sau, dacă ai noroc, chiar proprietara localului, Noelle Perna, mult mai cunoscută sub numele ei de scenă, Mado la Nicoise.

*Înainte de plecare, nu uita să treci, măcar cîteva minute, prin parcul Carol de Roumanie și pe la Negresco, cel mai faimos hotel din Nisa (construit în 1912 de Henri Negrescu, fiul unui hangiu bucureștean): chestiile cu care ne mîndrim ca români afară sînt mai puține decît cele dinăuntru.

(articol publicat în Cațavencii nr. 12 din 14 septembrie 2011 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.