JANINE HOLENSTEIN, elvețiană stabilită la Sulina: „Aici sîntem mai aproape de viața adevărată, nu e așa de artificial totul, ca în Vest”

Janine Holenstein, Sulina. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Janine Holenstein, Sulina. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

A dat Țara Cantoanelor, a ceasurilor și a ciocolatei cu văcuța mov pe Țara Păsărilor, a peștilor și a stufului din Deltă. O cheamă Janine Holenstein, a învățat bine românește și s-a îndrăgostit atît de tare de Sulina că s-a hotărît să se mute aici.

Spune-ne ceva despre tine. Cine ești?

Sînt Janine din Elveția și am fost și bucătar, și am făcut și cașcaval; am lucrat în agricultură, în serviciul de oaspeți. Dar, ultimii douăzeci de ani, sînt profesoară pentru mișcare cu conștiință și este o metodă foarte interesantă, metoda Feldenkrais; am o specializare pentru somn, cum se găsește somn, și acuma eu dau cursuri pentru profesioniști, cine vor să devină și ei profesori.

Am înțeles că te-ai stabilit aici, în Sulina. De cînd și de ce Sulina?

De ce Sulina? Orașul mi-a vorbit și m-a atins pe inimă. Am venit din 2016, cu bicicleta, din Elveția, singură, și atunci am rămas cîteva zile. Și după, am revenit pentru două săptămîni, să văd încă o dată cum este și m-am împrietenit cu Călin, cine are caiace și biciclete aici, face ture. În 2017, am venit pentru tot sezonul estival și am lucrat cu el și, în 2018, m-am mutat aici.

Ce-au spus cunoscuții, familia, oamenii de acasă despre această mutare în România?

(Rîde) Diferit a fost. Ei au știut cine sînt, eu sînt diferită: am trăit din țările din America Centrală și Statele Unite, și am trăit și în Franța, și în Elveția, în diferite locuri foarte speciale. Dacă mă atrage ceva, eu fac. Nu am familie, atunci, nu am copii, și atunci sînt liberă să fac cum vreau.

Vorbești bine românește. A fost greu să înveți?

Mersi. Da, încă e greu. Regulile sînt foarte diferite și, da, e dificil, dar merge și-mi place să învăț o limbă nouă.

Unde ai mai fost în România?

Am fost în Cluj, în Sibiu, în Brașov, Poiana Brașov (am schiat în Poiană), în Vărșag, Harghita, Harghita-Băi, Miercurea Ciuc. Am fost în Munții Rodnei, am făcut și Transfăgărașanul, cu bicicleta. Da, și-mi place și Arad, Timișoara, tot așa, Satu Mare, Sighetu Marmației, Breb, Ineleț.

Care loc ți-a plăcut cel mai mult? Poți să alegi?

Nu, nu. Din orașe-mi place Sibiu cel mai mult, da, cred că e ceva din – cum se zice? – german heritage…

…moștenirea germană. Ce înseamnă România pentru tine? Ce știai despre noi înainte să vii aici?

N-am știut foarte multe despre România înainte și, prima dată cînd am venit, am fost un pic șocată. Am fost șocată din cauza gunoiului, dar, după, am văzut că e foarte diferit, este o țară cu o moștenire foarte bogată și sunt foarte impresionată de tradițiunile și cum trăiește lumea aici. Îmi place foarte mult, da, și am și prieteni buni acum aici, în toată țara.

Dintre toate locurile din lume în care ai trăit, cu ce-a fost mai specială Sulina ca să te stabilești aici?

Cînd eram tînără, eram în Belize, America Centrală, și ăsta a fost un loc foarte tare pentru mine. Da, și pentru zece ani, 15 ani, inima mea era acolo. Din cauza cum se trăiește acolo: este Caraibe, lejer, de pe zi pe zi nu faci mari planuri – a fost o perioadă din viața mea cînd am trăit așa, unde mi-a plăcut să trăiesc. Aici, îmi place că viața este mai aproape. Sîntem mai aproape de viața adevărată, nu e așa de artificial totul, ca în Europa de Vest.

P.S. Pentru autenticitate, am păstrat cam toate formulările alese de Janine.

(articol publicat pe catavencii.ro, 7 iulie 2022)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.