La Teiul lui Ceferescu din Predeal

Terasa La Tei, Predeal. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Terasa La Tei, Predeal. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

După propunerile bucureștene pentru Top Terase de data trecută, vă prezentăm astăzi o concurentă din provincie, pentru consumatorii ajunși prin Predeal care poftesc la un mic și-o bere la botul calului.

Unde: Fix lîngă gara din Predeal, sub coronamentul bogat al unui tei înfrățit cu pînza unor umbrele, pe un pietriș mărunt, împrejmuite cu garduri din rogojină, se află mesele și băncile din lemn masiv ale terasei La Tei. Judecînd după poziție și după obiectele etalate lîngă bar (roți de căruță, piuă, papornițe, lampă de gaz), e posibil ca patronul să fie ori un ceferist disponibilizat, ori un fermier de modă veche. Ori amîndouă.

Cine: Diverși clienți însetați, călători între două trenuri sau pensionari localnici plecați de dimineață la piață și dați dispăruți acasă. Plus doi munțomani osteniți care visau la o bere rece încă de ieri după-amiază, de pe Piatra Mare.

Muzică: De Radio Brașov, dacă știți playlist-ul: Brașoveanca, Hi-Q, știri locale și alte brașoave. Glumesc, nu numai dintr-astea: se mai pot auzi și foști invitați la Cerbul de Aur.

Ce/Cît: Golden Brau la halbă – 4 lei, mici – 2,50 lei, diverse cefe și pulpe la grătar – 6 lei / 150 g. Pentru papile mai delicate, păstrăv cu lămîie – 12 lei / 220 g. De remarcat unitățile de măsură exclusiviste, rude ceva mai îndepărtate ale livrei și unciei britanice; probabil că porcii și păstrăvii de Predeal cresc doar în aceste cantități standard.

WC: Rustic. Și nu spun asta pentru că te speli cu apă de ploaie și te ștergi cu frunze (deși ai putea), ci pentru că prima versiune de toaletă a terasei – masivul trunchi al teiului din nume – a fost integrată armonios, feng shui, între ușă și oglindă, la ultima amenajare interioară a spațiului.

(articol publicat în Cațavencii nr. 21/99 din 29 mai 2013 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.