
După două zile de turist în Jurilovca, s-au născut niște întrebări. Răspunsurile au venit de la Paul Condrat, președintele Asociației Descoperă Jurilovca.
Cum a apărut ideea de a înființa o asociație de promovare a turismului în Jurilovca?
Necesitatea înființării unei astfel de asociații a apărut de mai bine de zece ani, din momentul în care au început să crească oferta și cererea de servicii turistice – era necesară o organizație care să se ocupe de promovare și dezvoltare turistică. Concret, abia acum trei ani, în toamna anului 2021, ne-am întîlnit, la momentul respectiv, majoritatea, proprietari sau administratori de structuri de cazare, dar și reprezentanți ai celorlaltor părți implicate în bunul mers al activităților turistice în Jurilovca: restaurante, meșteșugari, artizani, producători locali.
Înțeleg că aveți o colaborare foarte bună cu administrația publică locală. Considerați că ar fi necesară crearea unui OMD sau e suficientă relația bună cu Primăria, care înțelege care sînt problemele și are toată disponibilitatea de a le rezolva?
Primăria are disponibilitatea de a rezolva probleme, însă statutul de OMD ar aduce beneficii. Noi, ca asociație fără acest statut, nu avem dreptul, de exemplu, de a beneficia de taxa de promovare și dezvoltare turistică ce o poate încasa Primăria și, da, statutul de organizație de management al destinației ar fi un plus pentru noi.
Ce ați reușit să faceți pînă acum din ceea ce v-ați propus inițial?
Finalizăm acum ultima activitate a proiectului Descoperă Jurilovca, finanțat de AFIR prin PNDR, axa Leader, grupul de acțiune locală Razim. Am început cu definirea brand-ului destinației, realizarea logo-ului și a portalului visitjurilovca.ro, practic, un hub care concentrează informații esențiale despre oferta noastră turistică. Pe acest portal se regăsesc structurile de cazare, dar și recomandări de petrecere a timpului liber, activități în aer liber, meșteșugari locali, gastronomia pescărească locală.
La ce să se aștepte turistul care vine în Juilovca?
Dacă e să începem cu cazarea, oferta e foarte diversă, de la resort și pensiune agroturistică de patru stele la structuri cu clasificarea camere de închiriat în case și căsuțe tradiționale. Pe partea de activități avem pensiuni care oferă, fie inclusă în pachetul lor, fie cu costuri separate, închiriere de caiace sau biciclete. Există un club de agrement ciclo-nautic, care organizează diverse programe de agrement, atît în proximitatea satului, a destinației Jurilovca, dar și pachete turistice care presupun deplasarea timp de cîteva zile pe sute de kilometri, trasee care facilitează cunoașterea întregii Delte, mijloacele de deplasare fiind bicicleta și caiacul.
Cum ar arăta profilul turistului de Jurilovca? De unde vine din țarã, de unde vine din străinătate?
La cei din țară, aș zice că predomină Bucureștiul. Avem și oaspeți din Ardeal, Timișoara, Moldova, Iași, și din apropiere, Galați, Brăila, Constanța. Aceștia din urmă, din orașele apropiate, sînt, aș spune, cei mai fideli oaspeți ai noștri, însă nu neapărat cu sejururi lungi. Foarte mulți sînt, de fapt, excursioniști, vin într-o excursie de o zi, în week-end-uri, de obicei, gustă din produsele locale, fac o plimbare la Gura Portiței. Străinii, venind de departe, își iau un sejur mai lung. Minimum ar fi de cinci zile, asta în varianta în care fac un tur al României sau al unei regiuni din România și stau cîte cinci zile în două-trei locuri. Vacanțele lor sînt, de regulă, de două-trei săptămîni. Avem situații în care familii sau grupuri de familii închiriază cîte o casă și stau trei săptămîni în Jurilovca și explorează toată zona. Și partea uscată, podișul dobrogean, și Delta. Și aici ar fi mai multe categorii, însă cea mai importantă ar fi cea a celor interesați de natură și de păsări.
Se organizează aici un festival al borșului de pește, care, în anii trecuți, a avut un mare număr de participanți. Vă gîndiți să creați și alte tipuri de evenimente care să aducă turiști în Jurilovca?
Sigur că da. Diversitatea evenimentelor ar lărgi, practic, plaja de potențiali oaspeți. În plus, crearea de evenimente poate prelungi durata sezonului turistic și ăsta e un obiectiv al nostru. La aceste evenimente participă și producătorii locali, artizanii locali, mierea de Jurilovca, Vinul Kazakului. Sîntem preocupați de crearea de evenimente care să atragă mai mulți turiști.
(articol publicat în Cațavencii nr. 15/707 din 16 aprilie 2025 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment