JELENA STANKOVIC, Visit Belgrade: „România are un potențial imens pe piața turistică din Serbia“

Jelena Stankovic, Visit Belgrade. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Jelena Stankovic, Visit Belgrade. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

După mulți ani de absență, Belgradul a fost din nou prezent cu stand la Tîrgul de Turism al României de la Romexpo. De ce, cum și cu ce planuri de viitor, ne spune Jelena Stankovic, reprezentanta organizației de turism Visit Belgrade.

De ce ați decis să participați la această ediție a Tîrgului de Turism de la București?

În ultimul an, am observat o creștere semnificativă a numărului de turiști români și am decis că e important să facem cunoscut orașul Belgrad, capitala Serbiei, și altor români, precum și agențiilor de turism, pentru că ne-ar plăcea ca acest număr să crească și mai mult în viitor. Așadar, sîntem aici ca să prezentăm oferta turistică completă a orașului nostru, cu accent pe, de exemplu, sezonul sărbătorilor de iarnă și de An Nou, dar și pe tot ceea ce are de oferit Belgradul pe întreaga perioadă a anului viitor. Avem o varietate de atracții turistice, o ofertă culturală foarte diversă, cu numeroase evenimente și festivaluri care pot fi interesante pentru turiștii români și, în general, o ofertă de pachete de city break foarte dinamică, pe care dorim s-o prezentăm vecinilor noștri români. Sîntem la doar o graniță distanță, există posibilitatea unor curse aeriene directe București-Belgrad, de 12 ori pe săptămînă, dar, și pentru cei care nu vor să zboare, se poate ajunge cu autobuzul sau cu mașina personală. Pentru că, așa cum am subliniat deja, sîntem vecini, ne asemănăm foarte mult ca mentalitate și cultură, sîntem țări ortodoxe, cu multe biserici și mănăstiri – pentru cei care poate sînt interesați de astfel de excursii ecumenice – și, de asemenea, există o ofertă bogată pentru toți cei care doresc să exploreze mai mult decît Belgradul. Novi Sad e la o jumătate de oră distanță de Belgrad; de asemenea, avem peisaje frumoase în afara orașului, în Parcul Național Fruska Gora, în stațiunile montane și în alte locuri în natură, pentru cei care doresc vacanțe active și, mă bucur să spun asta, sîntem foarte mîndri de această ofertă turistică foarte bogată.

Cum au fost aceste zile de Tîrg? Înțeleg că e prima voastră participare, deci e interesant să aflăm cum vi se pare experiența primelor zile.

Da, este prima dată cînd participăm, după mulți ani. Am fost prezenți la Romexpo cu ani în urmă și ne bucurăm că ne-am întors, pentru că am văzut că există interes pentru Belgrad și Serbia pe piața românească. În aceste zile am avut mulți vizitatori la standul nostru: am fost bucuroși să-l avem ca oaspete pe ambasadorul nostru în România și am avut multe întîlniri cu touroperator-ii români, cu alte agenții de turism și cu reprezentanți mass-media. Am avut și avem și vizitatori individuali și sîntem bucuroși să le prezentăm tuturor oferta noastră turistică.

Credeți că turiștii sîrbi ar fi interesați să vină în România? Care ar fi, în opinia dumneavoastră, locurile pe care le-ar vizita?

Absolut, așa cum credem că Belgradul și Serbia sînt interesante pentru călătorii români, vedem un potențial foarte mare pentru fluxul turistic în sens invers. Sîrbii călătoresc frecvent în Banat, există o circulație turistică importantă între regiunile de lîngă graniță. De asemenea, Transilvania este foarte populară printre călătorii sîrbi. Dar sînt atît de multe locuri turistice, pe care, după cunoștințele noastre, România le are de oferit străinilor… Nouă, sîrbilor, ne place să călătorim, mergem frecvent în city break-uri, ne luăm multe concedii scurte pe tot timpul anului. Ne folosim vacanțele și week-end-urile pentru a face excursii de două-trei-patru zile, așadar România are un potențial imens pe piața turistică din Serbia. Aveți o arhitectură deosebită, o ofertă turistică foarte bogată, cînd vine vorba de Capitală, de munții frumoși, de alte orașe interesante, ca Oradea sau Constanța, Delta Dunării, peisaje deosebite, drumuri ale vinului, care sînt fantastice, deci multe lucruri care-ar putea dezvolta turismul între Serbia și România și e de datoria noastră să creștem gradul de conștientizare a posibilităților de călătorie între țările noastre.

Nu e prima dată cînd veniți în România, dar e prima vizită în București. Cum vi se pare orașul?

Am învățat atît de multe despre capitala voastră… Are o arhitectură frumoasă, o cultură importantă și, mai ales, o atmosferă deosebită, care se simte pe străzile din centru. Am găsit multe asemănări cu Belgradul, straturi de istorie care pot fi văzute aproape la fiecare colț de stradă, o arhitectură eclectică. Și e un oraș foarte viu și plin de viață, la fel ca Belgradul, așa că sînt convinsă că, fără îndoială, concetățenii mei se pot simți aici ca acasă.

Următoarea ediție a Tîrgului de Turism al României, principala ediție a anului, va fi în februarie 2024. Credeți că veți reveni?

Desigur, intenționăm să promovăm Belgradul și Serbia de acum înainte pe piețele de turism din România, deci vom fi prezenți la ambele ediții ale Tîrgului și avem în plan și organizarea unor evenimente speciale dedicate promovării turistice, poate la ambasada Serbiei sau în alte locuri care urmează să fie decise.

Dacă ar fi să descrieți experiența turistică sîrbească în doar trei cuvinte, care ar fi acestea?

O întrebare foarte interesantă… Cultură, gastronomie și autenticitate.

(articol publicat în Cațavencii nr. 46/638 din 22 noiembrie 2023 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.