Restaurante europene: iTapa, Barcelona

Restaurant iTapa, Barcelona. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Restaurant iTapa, Barcelona. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

E o zi de miercuri înnorată în Barcelona, pe la prînz. După un tur pedestru de oraș care a cuprins și Casa Batlló a lui Gaudi, șase jurnaliști de turism flămînzi, coborîți dimineață de pe vasul de croazieră MSC Fantasia, vor să mănînce ceva în mare viteză, înainte de urcarea în shuttle-ul spre aeroport. Ca să înțelegeți cam cît de flămînzi, e suficient să spun că, la apetitul pe care-l aveam, celebra întrebare „Cine a fost (comandat) primul: porcul sau găina?” ar fi primit răspunsul „Și, și.”.

Ghinionul e, însă, că foamea ne-a luat fix în locul cel mai nepotrivit posibil, chiar în centru, printre puhoaiele de turiști care invadează non-stop Plaça de Catalunya, piața survolată de porumbei din care pleacă spre mare celebra și supraevaluata La Rambla, și, mai ales, că n-aveam cînd să căutăm altceva mai departe de masa din cortul-terasă al lanțului de restaurante iTapa întins pe trotuarul dintr-un lateral al pieței. Timpul foarte limitat nu ne permitea nici măcar să ne așezăm înăuntru, unde, cu 13,95 euro de persoană, te servești din vitrinele calde sau reci, în regim open buffet – all you can eat: era cam aglomerat și, dacă ne-am fi apucat de ciugulit de prin toate felurile expuse, riscam să plecăm cu avionul următor. Din același motiv am sărit și peste paginile cu paella, paste sau pizza și l-am rugat pe chelner (Bogdan, un tînăr constănțean care și-a început recomandările din meniu cu avertizarea că, în zonă, dacă nu ești atent, te fură și pe tine, cu tot cu portofel) să ne aducă rapid doar specialitatea casei – tapas, gustările tradiționale spaniole. Niște scumpe tapas astea: pentru cîteva antreuri subțirele (un platou cu jamon și cașcaval, o canțarolă de cartofi mînjiți cu sos de maioneză, o farfurie cu felii de baghetă trecute prin mujdei) și o carafă de sangria, cîrciuma asta de drumul mare ne-a tapat de mai bine de 50 de euro.

Nu pot să spun nimic despre interior, decît că l-am traversat dus-întors pînă la toaleta de la subsol, aflată la capătul scărilor din fundul salonului, dar cortul-anexă iTapa e de evitat. Nu numai că mănînci puțin și scump, dar ți se poate întîmpla să ai vecini de masă și niște cerșetori deosebit de insistenți. Nu face greșeala noastră: nici măcar în cazul extrem în care ți-e foarte foame și, în jumătate de oră, te așteaptă un autocar cu luminile de avarie aprinse, în cealaltă parte a pieței, într-o zonă în care parcarea este interzisă, nu-ți recomand să alegi iTapa.

(articol publicat în Cațavencii nr. 21/252 din 25 mai 2016 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.