Spații de cazare la mare înălțime. Pensiunea ecoturistică Hunea, Panaci

Pensiunea ecoturistică Hunea, Panaci, jud. Suceava. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Pensiunea ecoturistică Hunea, Panaci, jud. Suceava. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Săptămîna asta, la Spații de cazare, avem oaspeți de seamă din Bucovina: în premieră pentru rubrică, ne vizitează una dintre pensiunile certificate de A.E.R., Asociația de Ecoturism din România, pensiunea eco Hunea din…

Locul:Panaci, o localitate limitrofă stațiunii Vatra Dornei, situată pe drumul spre Gura Haitii, tabăra de bază a munțomanilor care urcă în Călimani. Cum ai intrat în sat, faci stînga și te uiți după steagul național care marchează intrarea în grădina pensiunii, o afacere de familie a două generații (mama și fiul), cu sediul în niște case construite în spiritul locului, pe mult lemn: scări din stejar masiv, tavane cu bîrne, holuri placate cu lambriu.

Dotări: Am fost cazat în clădirea principală, la etaj, într-o cameră simplă, mobilată standard pentru o pensiune de munte – pat, noptiere, dulap pentru haine groase, măsuță cu pahare și carafă pentru apă/lapte(/vin?) – și baie cu duș, alăturată. A, există și un televizor, pe care nu l-am deschis, nici măcar de curiozitate: am preferat să ies în balcon, la emisiunea de vizionat munți și ascultat păsărele.

Prețurile: 75 de lei dubla în corpul principal, 65 de lei, în anexă; 55 de lei demipensiunea / persoană. Astea erau prețurile de astă-vară, început de iunie, cînd…

Ambianța: …am fost musafirul pensiunii pe perioada deschiderii Centrului de vizitare al Parcului Național Călimani din Șaru Dornei, împreună cu alți colocatari temporari, colegi din presă sau activiști ecologiști, printre care și doi invitați din Germania. După ce am gustat mîncarea pensiunii, am căzut cu toții de acord că merită să vii în Bucovina și doar ca turist gastronomic: la masă, am fost răsfățați de doamna Hunea ca la mama acasă (dacă mama ar fi locuit în Bucovina). Afinată, pîine de casă, răcituri de pasăre, ied la cuptor, zacuscă de ghebe, tarte cu fructe de pădure. Toate astea și multe altele, asortate invariabil cu o smîntînă groasă, de stă lingura drepți în cană – marcă culinară bucovineană, cred (dacă încă nu e, ar trebui înregistrată la OSIM), pe care n-am mai avut ficat să le testez: la micul dejun, ochiuri în smîntînă; la prînz, borș dres cu smîntînă, păstrăv cu smîntînă și hribi cu smîntînă; la cină, brînză cu smîntînă și papanași cu smîntînă. La plecare, nu m-aș fi mirat dacă am fi primit hrană rece pentru drum niște sandvișuri cu smîntînă.

Dacă mi-ar cere cineva să caracterizez repede Pensiunea Hunea în trei cuvinte, astea ar fi: lemn, afinată și smîntînă.

(articol publicat în Cațavencii nr. 47/278 din 23 noiembrie 2016)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.