Spații de cazare la mare înălțime. Villa Marija, Bela Crkva

Villa Marija, Bela Crkva, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Villa Marija, Bela Crkva, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Nu știu dacă te-ai întrebat vreodată cum se doarme într-o pensiune turistică sîrbească. Eu m-am întrebat și, acum două săptămîni, chiar am avut ocazia să-mi răspund, făcînd un sleep test într-una…

Locul: …aflată cîțiva kilometri peste graniță, la o aruncătură de băț cu tunul din Baziaș spre Voievodina de Sud, în Bela Crkva, imediat după intrarea dinspre Belgrad, pe partea stîngă. Pensiunea e găzduită de o vilă P+2 care are o căruță cu flori parcată pe gazonul din față; numele ți-l alegi singur, ori de pe panoul mare de la poartă, inscripționat Akvalend, ori de pe firma colorată de deasupra intrării, Villa Marija.

Mai exact: În camera 12, o bucată de mansardă cu fereastră stil luminator, fără balcon, unde se ajunge urcînd două etaje din holul-recepție care o să ți se pară brusc cam strîmtuț, dacă ai venit, ca mine, împreună cu un microbuz de turiști nerăbdători să fie cazați. Fii pregătit să mimezi O cameră pentru o noapte, vă rog, pentru că Marija n-a învățat încă engleză. Habar n-am cum te descurci tu în limba lui Bregovic, dar eu sîrbă nu știu nici măcar să dansez.

Dotări: La un scurt tur de orizont al camerei, imediat după intrare, vei descoperi un peisaj de pensiune clasică. De la dreapta la stînga: pat dublu, veioze, dulap cu pături suplimentare, măsuță, aer condiționat (nu l-am folosit), televizor cu tub catodic, ușă spre baia cu duș, ușă spre casa scării. Peste noptiere am sărit: cîtă lume se cazează într-un loc pentru că are noptiere de cinci stele?

Prețuri: Ca să apuci să faci turul ăsta de cameră trebuie mai întîi să lași jos la recepție un ID și minimum 1.300 de dinari de persoană pentru regim B&B, plus 10 dinari asigurare și 50 de dinari taxă de oraș (în total, cam 11 euro). Micul dejun se servește în sala de mese de la subsol, în patru variante fixe. Farfuria mea a venit cu varianta 1: omletă, două felii de brînză, o roșie tăiată în două și un pahar cu iaurt. De remarcat că foaia-meniu are traducere și în românește. (Să fi încercat la pasul 1, check-in-ul, rostirea directă a propoziției în loc de mimă?)

Ambianță: Villa Marija e o pensiune de casă de gospodari curată și îngrijită, în care se doarme bine, deci poți poposi liniștit aici pentru o noapte. N-am apucat să văd care-i treaba cu Akvalend-ul, dacă e o referire la complexul nautic de pe malul lacului aflat cîteva sute de metri mai încolo sau doar porecla căzii cu rățuște din baia apartamentului de la etajul 1.

(articol publicat în Cațavencii nr. 24/307 din 21 iunie 2017)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.