Bucharest WTF

București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
București. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

What The…, poate că ați citit, intrigați, mai sus. OK, recunosc că m-am jucat puțin cu literele din titlu, dar doar ca să vă atrag atenția asupra unui proiect turistic interesant, care are din ce în ce mai mult succes: Bucharest Walking Tour. Free. Precizare importantă, pentru că acest cuvînt magic atrage garantat străinii amatori de un tur pietonal ghidat prin centrul Bucureștiului, gratis (donațiile nu sînt, desigur, refuzate).

De vreo patru ani, de două ori pe zi, de la 10,30 și 15/18 (program de iarnă/vară), la ceasul din parcul Pieței Unirii se întîlnesc turiști din toată lumea și expați proaspăt veniți în România, curioși să afle mai multe despre Capitală și locuitorii săi. Călătoria de aproximativ două ore și jumătate începe cu povestea Casei Poporului, spusă de la distanță, chiar de aici, din punctul de întîlnire, și continuă pe traseul Hanul lui Manuc – Curtea Veche – Biserica Stavropoleos – Pasajul Villacrosse – Muzeul de Istorie – Cercul Militar – Palatul Telefoanelor – Piața Revoluției – Ateneu, cu opriri în vreo 15 stații explicative. Și în fața unui supermarket, la o pauză de alimentare cu snacks-uri și sucuri, pentru cei care n-au luat încă micul dejun / prînzul.

Mister Guide, Andrei, student medicinist în an terminal, unul dintre cei opt-nouă oameni care asigură permanența turului, livrează, într-o engleză fluentă, un discurs amuzant, undeva între prezentator de emisiune de turism și stand-up comedian (fără să exagereze, totuși, cu glumițele), cu informații istorice generale, dar și chestii mai puțin cunoscute despre București. Navigînd verbal foarte abil printre sarmale, mici, papanași (și traducerile rețetelor lor cît mai exacte), date din biografia neromanțată a lui Vlad Țepeș și biserici mutate de Ceaușescu, ghidul nostru a evoluat impecabil, fără să plictisească, păstrînd audiența captivă pînă la sfîrșit: ne-a arătat poze vechi ale zonelor vizitate, a avut răspuns la toate nelămuririle, ne-a testat cultura generală cu întrebări despre oraș și spiritul de observație cu mici quest-uri vizuale, premiind răspunsurile bune cu acadele.

Grupul de duminică dimineață, vreo 30-40 de persoane, a fost (ca de fiecare dată, mi-a zis Andrei, la o bere ulterioară) foarte divers: o familie completă de chinezi (doar patru), un marocan venit cu firma la o expoziție de piese de schimb auto, un brazilian student la Budapesta, o neozeelandeză manager de proiecte teatrale (care lucrează de cîțiva ani în România, dar n-a învățat o boabă românește: toată lumea cu care intră în contact vorbește engleză), niște studente suedeze, alți europeni, australieni, americani, argentinieni. Plus public român, sateliți temporari ai grupului, care se holba la noi, neînțelegînd ce-i cu școlarii ăștia de diferite vîrste grupați în jurul profesorului care par a fi în excursie cu clasa.

Recomandat călduros de TripAdvisor, Bucharest Free Walking Tour e proiectul unui ONG membru al United Europe Free Tours, care organizează, contracost, și tururi tematice ale orașului: comunist, alternativ, pe bicicletă sau chiar customizat de client, cu tarife plecînd de la 9 euro de persoană. Viitorii participanți află chestiile astea și din pliantele cu o hartă sumară a orașului, pe revers, împrăștiate în principal prin hostelurile bucureștene, pentru că marea majoritate sînt backpacker-i care, făcînd astfel cunoștință unul cu altul, la finalul turului, pleacă împreună la o bere în Centrul Vechi. Deci, dacă vreți să socializați cu oameni din diverse colțuri ale lumii, nevirtuali, și să vă faceți prieteni noi, offline, nu trebuie decît să veniți la o plimbare prin București: există, iată, o alternativă reală la prostia aia de feisbuc.

(articol publicat în Cațavencii nr. 44/173 din 5 noiembrie 2014)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.