Dragi turiști bucureșteni, ce-am avut de pregătit pentru… Pardon, nu-i cazul: la Ora de Turism de astăzi, deschidem manualele la pagina Turism Cultural Urban. Și le închidem la loc, pentru că, lăsînd teoria și trecînd la practică, vom face o excursie pînă în Pantelimon, la turnul de apă din curtea Postăvăriei Române.
Am coborît din metrou la stația Costin Georgian, am traversat intersecția Bulevardul Basarabia – Șoseaua Morarilor; mai avem încă puțin de mers și ajungem. Domnișoara cu polar-ul roșu, aveți o întrebare, vă ascultăm. Cu ce-ar fi diferită urcarea în turnul ăsta față de banala ascensiune într-un bloc cu opt etaje? Good point: păi, în principal, pentru că acest Turn de Apă încă funcțional (pe care îl vedeți deja, imediat după Facultatea de Pompieri, pe dreapta; da, ăla cu partea superioară vopsită în verde) a fost transformat recent într-un Turn de Artă, un spațiu neconvențional pentru diferite experiențe acustice și vizuale. Jos, în centrul bazei cilindrului, locul unde se adună toate ecourile, pot fi organizate miniconcerte de instrumente reci sau audiții de sunete înregistrate; pereții interiori pot constitui oricînd o uriașă simeză pentru picturile și instalațiile artiștilor plastici underground (în cazul de față, aboveground).
Ne însoțește, urcînd cu noi scara metalică exterioară pînă la platforma situată la altitudinea de 30 de metri, Alma Cazacu, de la asociația culturală Make a Point, inițiatoarea acestui proiect de regenerare urbană. În timp ce ne oferă toate explicațiile, Alma ne încurajează să deschidem gemulețele turnului, pentru o privire micro, de detaliu, a interiorului. Rezemați de balustradă, avem și o viziune macro, de ansamblu, 360°, full 3D, a exteriorului: cartierul Pantelimon și reperele sale arhitectonice – Parcul Morarilor, Arena Națională, clădirile multicolore Hercesa. Turnul a fost inaugurat anul trecut, de Ziua Națională; de atunci este la dispoziția tuturor musafirilor săi, localnici sau turiști, care îl pot vizita gratuit (se emite, totuși, un bilet numerotat, avînd prețul precizat de 0 lei), cu o programare prealabilă. Doamnele/domnișoarele fane ale pantofilor cu toc-cui sînt rugate să-i lase acasă, pentru a evita să rămînă înfipte în grilajul treptelor, prizoniere într-o versiune modernă a basmului prințesei exilate în turn.
Ce-am învățat noi din lecția deschisă de astăzi? Domnul cu rucsac, vă rog. Noi am învățat astăzi că peisajul public poate fi redesenat, profitînd de potențialul cultural-turistic al unor obiective industriale; de exemplu, în Luxemburg, fostele uzine ale industriei grele din anii ‘50 – ateliere, oțelării, furnale, forje – sînt acum spații expoziționale. Da, mulțumim, luați loc, foarte bine. Tema pentru acasă e în titlu.
(articol publicat în Cațavencii nr. 11/140 din 19 martie 2014)
Be the first to comment