Cinci reguli de respectat înainte de a pleca pe munte. Prolog

Cabana Mălăiești, Bucegi. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Mălăiești, Bucegi. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Doi turiști rătăciți pe muntele X, unul dintre ei grav accidentat, au sunat disperați la 112 ca să fie găsiți și ajutați să coboare în siguranță“, “Grup de excursioniști, dat dispărut în zona Cabanei Y. Salvamontiștii continuă să-i caute în împrejurimile locului unde au fost semnalați ultima oară“, “Tînărul Y și-a pierdut viața pe munte, după ce a plecat neînsoțit spre vîrful W. Sînt doar cîteva exemple de știri radio, TV sau online care s-au înmulțit îngrijorător în ultima vreme. Fenomenul ăsta, al oamenilor care se pun singuri în mare dificultate pe munte, s-a amplificat de la apariția pandemiei, de cînd turismul românesc a luat alte forme și a găsit alte destinații în locul celor clasice, puțin sau greu accesibile în vremuri de carantină și alertă medicală. Așa s-a ajuns în situația ca o mulțime de munțomani de cinci minute, prost echipați și neinformați corespunzător, să vrea să urce direct pe Moldoveanu, deși n-au habar nici măcar să-și lege corect șireturile.

De cele mai multe ori, aceste potențiale victime sînt follower-ii naivi provocați de pozele de pe Insta și TikTok ale diverșilor influencer-i de trenduri efemere și challenge-uri stupide, care zîmbesc mîndri de lîngă indicatorul altitudinii de pe vîrf. Chiar dacă nu pare, muntele este un loc foarte periculos. Să pleci într-o tură montană fără o minimă pregătire, mai ales iarna sau în anotimpul avalanșelor, primăvara, implică niște riscuri pe care prea mulți rebeli de Internet și le asumă cu inconștiența fumătorului care-și aprinde o țigară lîngă pompa benzinăriei. Din ce în ce mai mulți oameni își riscă sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața, neglijînd cîteva minime prevederi de siguranță montană. Pentru că, dacă nu știați, pe lîngă regulile de comportament mîzgălite de vandali ale panourilor informative de la intrarea în orice parc natural/național (Mergi doar pe traseu marcat!, Nu rupe florile!, Nu arunca gunoaie!), muntele mai are și niște legi nescrise pe care trebuie să le respecți înainte de a ajunge acolo, pînă să te pornești de-acasă. Chestii simple, de bun simț, care, din păcate, poate și pentru că sînt atît de banale, ajung să fie deseori ignorate de cei mai mulți dintre munțomanii de duminică care își pot găsi oricînd sfîrșitul într-o prăpastie.

În serialul (inspirat din scurtul curs interactiv predat copiilor, în fiecare vară, în cadrul atelierului informativ al taberei de educație montană de la Predeal) care va începe, în curînd, cu primul episod, Echipamentul, vom afla împreună aceste reguli de respectat înainte de a pleca pe munte, în ordinea logică a lucrurilor. Sînt cinci, ca degetele de la o mînă întinsă spre ajutor celui care-și propune să urce la înălțime în natură în mod responsabil, evitînd cu succes situațiile de potențial pericol.

(articol publicat de catavencii.ro, 20 ianuarie 2022)