Jurnal de week-end. Primăvara (de) la Praga

Praga, Cehia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Praga, Cehia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Vineri

a) Metrou pînă la Gara de Nord, trenul de Viena la ora 4 p.m., schimbi în Budapesta la următorul mic-dejun, după-amiază eşti în Praga Holesovice. b) Pleci cu maşina în zori, înjuri toată ziua pînă ieşi din ţară, dormi la unguri, mîine intri în Praga. c) Cumperi de pe net un cod de low-cost, taxi pînă la staţia de avion Băneasa, escală prin Europa (nu există low-cost direct, singura cursă directă e Czech Airlines), cobori în Praga Ruzyne.

Te cazezi la un prieten. Dacă n-ai, nu-i bai; un hostel aproape de centru te costă doar 350 coroane (1euro = 25 CZK). Ieşi în oraş. Pe jos, lejer, de vacanţă.

Sîmbătă

În apropierea centrului, pe panouri, scurt curs ilustrat de istorie locală: de la hărţi cu Vişegrad (denumirea veche a oraşului) pînă la poze cu primăvara de la Praga a lui Alexander Dubcek şi socialismul său cu faţa umană strivită de tancurile sovietice în 1968 sau revoluţia de catifea reiată a lui Vaclav Havel din 1989.

Staroměstské náměstí, centrul istoric. Rătăceşti printre turiştii care stau direct pe macadamul pieţei Oraşului Vechi – Staré Město, îţi verifici ceasul şi zodia după Ceasul Astronomic (Orloj) din turnul vechii Primării, caşti gura pe Na Prikope, strada de buticuri cu marionete ceheşti şi cristale de Boemia. Asfinţit de soare pe podul Carol (Karlův Most). O vioară plînge ziua ce-a trecut, monedele plouă în cana de tablă.

Seara. Cea mai veche berărie pragheză. U Fleků, 1499. Acordeoniştii de serviciu au în playlist piese celebre din repertoriul internaţional. Într-un salon e Katiuşa, de alături se aude E viva Espana!, toată lumea rîde, cîntă şi bea bere. Unii dansează. Chelnerii trec printre mese cu tăvile cu shot-uri de Becherovka (nu face greşeala: în combinaţie cu berea, tăria asta dulceagă e letală). Supă de ceapă/usturoi (59 CZK), cîrnaţi pe varză (139 CZK), berea casei – lager, 13% (59 CZK, 400ml).

Piesa zilei: “Vreau să simt Praga” – Travka.

Duminică

Zi de plimbare pe roţi. Între trăsură şi maşină de epocă, alegi tramvaiul. De 26 CZK, o călătorie limitată în timp: 75 minute. Abonamentul de o zi e 100 CZK. Sau 50 dolari turul oraşului pe segway (investitor american, na!).

Vrei croazieră pe Vltava? La orice oră a mesei: 13 euro – dimineaţa (cafea şi prăjitură incluse), 26 euro (cu tot cu masa de prînz) sau 38 euro – seara cu cină muzicală pe vas.

Pauză la terasa-tramvai de pe bulevardul Jugoslavska. Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Gambrinus, Staropramen. Oricum s-ar numi, berea cehească e la înălţimea renumelui. În baruri fără pretenţii, costă 20 – 35 CZK; aici Pilsner Urquell e 65 CZK. Sînt şi locuri în care trece de sută.

N-ai cum să ratezi Muzeul Kafka, e peste drum de berăria lui Svejk. Asta e, pe harta Pragăi, repere sînt mereu berăriile. Treci podul Carol spre Malá Strana, urci la Castel. La timp ca să schimbi garda prezidenţială.

Parcul-grădină de lîngă Castel. Te uiţi la Oraşul de Aur de sus, printre pomi, savurînd sandvişul din rucsac. Şi, desigur, doza de Pilsner Urquell.

Piesa zilei: “Bohemian Rhapsody” – Queen.

(articol publicat în Academia Cațavencu nr. 15/954 din 14 aprilie 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.