Geneva. Senzațional: aproape moca!

Geneva, Elveția. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Geneva, Elveția. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Felicitări! Pentru că ești cititor fidel al acestei rubrici, tocmai ai cîștigat un voucher turistic în valoare de 0 (zero) lei, TVA inclusă: decupează articolul ăsta, ia-l cu tine și vei avea gratuitate în toate locurile descrise mai jos.

Ca român cu card alimentat (puțin și rar, dar cu întîrziere) acasă, în Geneva – clasată mai mereu în Top 5 Cele mai scumpe orașe din lume –, îți permiți foarte puține produse și servicii turistice. Mai exact, doar aerul (da, e încă gratis) și mersul pe jos.

Să vedem, deci, ce poți face cu cuponul cîștigat: odată ieșit din gara Cornavin, ia-o înainte pe Rue du Mont-Blanc pînă la debarcaderul cu același nume de la lacul Léman, unde te așteaptă prima gratuitate. Nu, nu plimbarea cu vaporașul în jurul celebrei Jet d’Eau, coloana de apă înaltă de 140 de metri țîșnită din țeava care traversează subacvatic lacul, spartă din greșeală de un instalator neîndemînatic, pe la sfîrșitul secolului al XIX-lea, și devenită cea mai înaltă arteziană din lume (croaziera asta e 19 CHF), ci admirarea ei de la distanță. Bonus: acces gratis la acest duș uriaș care stropește totul în jur pînă la jumătate de kilometru; dar pentru asta trebuie să treci Pont de Mont-Blanc spre malul sudic, ca să intri în raza lui de acoperire.

Pentru a te poza cu un ceas elvețian original, ai două variante, ambele gratuite: cu un Rolex, Omega, Vacheron Constantin, etc (despărțiți doar de geamul magazinului) sau lîngă cel de flori din Jardin Anglais (după pod, imediat în stînga, pe peluză). De aici, traversează Place du Port, fă-te că nu vezi titicarul care îți propune turul Orașului Vechi, la doar 9,90 CHF, și urcă voinicește, cu elan de montaniard, străduțele înguste și pasajele de scări din piatră care duc la Cathédrale St-Pierre, construită moț, pe vîrful colinei din Vieille Ville. Asta pentru că intrarea în catedrală e liberă, iar o porție de liniște medievală cu garnitură de lumină filtrată prin vitralii de ferestre gotice e neprețuită.

La plecare, oprește-te puțin pe Rue du Marché, în fața vitrinelor cu suveniruri helvete (vaci din pluș care taie ciocolată cu bricege Victorinox, gen), unde un taraf de haiduci bronzați, îmbrăcați tradițional elvețian, cu bundiță de miel și blugi, susține un concert de acordeon și clarinet. Gratis; dar numai primul minut, marcat de zornăitul monedelor din cutia de tablă. Dacă insiști să rămîi spectator fără să plătești și mai faci și greșeala să vorbești românește, de ultima gratuitate nu-ți doresc să beneficiezi – în Geneva, chiar în oraș, e sediul central al Crucii Roșii.

(articol publicat în Cațavencii nr. 37/64 din 19 septembrie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.