Natura-vura: Piatra Singuratică

Piatra Singuratică, Masivul Hășmaș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Piatra Singuratică, Masivul Hășmaș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Pentru parțialul de astăzi al Orei de Turism avem programată o tură în Hășmaș, masivul Orientalilor din care izvorăsc, printre altele, Oltul și Mureșul, un munte mai puțin frecventat de munțomanii experimentați, în an terminal sau deja absolvenți, care se pregătesc pentru teste mult mai importante. Vom merge, deci, doar cu începătorii din anii I și II; nu vă speriați, Hășmașul nu e un examen greu: e suficient să ajungi acolo, să rezolvi subiectul principal, Piatra Singuratică, și l-ai trecut fără emoții.

Traseul cel mai scurt către Piatra Unică, cum îi mai spun localnicii, pleacă din Bălan, un orășel montan fost centru minier, actualmente fost centru minier părăsit. Odată ajunși aici, problema e aproape rezolvată: mai avem cam două ore de urcuș lejer, pe marcaj bandă albastră, printr-o pădure de conifere spartă, din cînd în cînd, de luminișuri bune de popas scurt. Doar pe ultima porțiune, înainte și după trecerea pe lîngă un izvor captat cu un jgheab (nu uitați să luați apă!), poteca dulce se amărăște într-o pantă abruptă, cale de vreo 15-20 de minute, pînă la Piatra Singuratică, turnurile alea de calcar care se văd deja printre copaci, și cabana cu același nume, relativ recent renovată, de la parterul lor (cota 1.430 m).

Dacă strigăm catalogul și n-am pierdut pe nimeni pe drum, înseamnă că sînteți cu toții prezenți și promovați. Cine vrea notă maximă are de rezolvat un subiect suplimentar: o escaladă a colților de stîncă, cu finiș lîngă mica cruce metalică de pe vîrf, unde mai trage un bilet, pentru un minitest de geografie alpină, la 1.607 m altitudine. Ia să vedem, știe cineva să identifice masivele din peisaj? La nord – Ceahlăul, la nord-vest – Giurgeul, la vest – Gurghiul, la sud-vest – Harghita, la sud – Ciuc, la est – Tarcău. Bravo, domnule student montaniard! Dacă ne spuneai și că la nord-est e lacul de acumulare Izvorul Muntelui al barajului Bicaz, ai fi completat panorama de nota 10.

Acum coborîm cu grijă, să nu stricăm procentul de promovabilitate, și ne cazăm în cămin la domnul Janos Csaki (la ultima sesiune în zonă, el era cabanier), unde vom avea colegi de cameră niște munțomani de etnie maghiară de prin localitățile învecinate. O să se lase sigur cu vărsare de palincă, dar, vă rog, nu exagerați: mîine, oamenii anului I, participanții de tură scurtă veniți cu mașina, se întorc să-și recupereze vehiculul lăsat în Bălan și au de condus drum lung. Iar anul II, avansații, veniți doar cu rucsacul, au de susținut proiectul Hășmașul Mare: continuă tura cu traversare spre nord, ascensiune pe vîrf (1.792 m), coborîre în Lacu Roșu și, pe partea finală, autostop pînă la gara din Gheorghieni.

(articol publicat în Cațavencii nr. 22/151 din 4 iunie 2014 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.