Spații de cazare la mare înălțime. Pensiunile de la Cazanele Dunării

Pensiunea Septembrie, Eșelnița, Cazanele Dunării. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Pensiunea Septembrie, Eșelnița, Cazanele Dunării. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Pe parcursul infotrip-ului de la începutul lunii aprilie, organizat la Cazanele Dunării, în…

Locul: …zona Eșelnița-Dubova, cunoscută și după termenul sîrbesc Clisură, în afara atracțiilor turistice prezentate deja în textul de data trecută, am avut ocazia să experimentăm și cîteva variante de cazări locale. Cam toate noi, apărute pe malul stîng al Dunării, în ultimii ani (ca referință temporală, prima unitate de cazare din Eșelnița, Steaua Dunării, s-a deschis în 2001), niște pensiuni, hoteluri, vile sau resort-uri aspectuoase, cu camere moderne, la standarde actuale de confort, și băi amenajate cu bun-simț, care,…

Dotările: …pe lîngă terasa cu vedere la fluviu sau debarcaderul de plecare/sosire a ambarcațiunilor croazierei la Cazane, au în ofertă și o atmosferă caldă, de casă de prieteni (Pensiunea Mai Danube, Cabana Alegria), jacuzzi și piscină (Riviera 990), apartament la ultimul nivel, spa și mini-gym gata de inaugurare (Vila Casa9), restaurant elegant (Pensiunea Sunshine), sală de evenimente cu capacitate de 250 de persoane (Pensiunea Danubia), loc de joacă pentru oaspeții juniori (Partizan Resort) sau ponton mobil cu sălcii veritabile, nu din plastic, pe care cuplurile îndrăgostite pot fi servite cu o cină romantică (Pensiunea Septembrie). Și pe care, dacă nu eram deja cazat în camera 6 a pensiunii care arată ca un hotel de patru stele, aș fi pus cortul unor nopți în natură.

Oamenii: Spațiile astea de cazare aparțin unor investitori în turismul zonei, niște oameni hotărîți care-au înființat recent Asociația „Descoperă Cazanele Dunării“, primul pas oficial spre OMD (Organizație de Management al Destinației, parteneriat turistic public-privat cu administrația locală). Flori, Octav, Alex, Marian, Alin, Cătălin și colegii lor au înțeles că, deși, teoretic, sînt competitori, doar împreună pot face mai mult și mai bine pentru destinație și comunitate, devenind o voce puternică ce nu va mai putea fi ignorată de autorități (primele rezultate au și apărut: a fost aprobată hotărîrea de Consiliu Județean pentru consolidarea drumului Eșelnița-Dubova pe porțiunile afectate de alunecările de teren și e în curs de finalizare proiectul de declarare a zonei stațiune turistică de interes local). Fiecare dintre ei are povestea sa interesantă, e greu să alegi doar cîteva exemple. Să vă zic de Flori, care zîmbește mereu în recepția cochetă cu aspect de expoziție etnografică? De Marian Sunshine, care s-a întors din UK cu soția și cei doi copii, vînzînd o casă acolo și investind peste un milion de euro într-o afacere de familie atentă la solicitările oaspeților? De Octav, proprietar de restaurant în București, care s-a îndrăgostit de loc și s-a mutat aici, făcînd din Riviera 990 o casă cu ușa deschisă permanent drumețului? Sau de Alin, care după niște ani de condus șalupe și ghidat turiști, și-a deschis și o pensiune, La Faleza, în Dubova? Mai bine mergeți și aflați-le singuri, direct de la sursă.

Prețurile: Informativ, tariful unei nopți dormite la Cazane oscilează în intervalul 250-450 de lei, camera de trei margarete fără mese incluse, respectiv, dubla de patru stele, cu mic dejun, în sezon. Prețuri direct proporționale cu…

Ambianța: …condițiile de cazare și serviciile la nivel european ale acestei Riviere românești la Dunăre, care se remarcă și prin calitatea preparatelor culinare (mic-dejunurile și prînzul de la Septembrie și cinele de la Mai Danube și Sunshine ne-au convins de asta – Sărut mîna pentru masă!), în memoria papilelor gustative rămînînd multă vreme mai ales specialitatea locală, parfumata țuică de smochine. Atmosfera aproape mediteraneeană a cazărilor și meselor de lîngă apă amintește de modelul grecesc patentat de patronii de tavernă și pentru că fiecare dintre proprietarii acestor pensiuni e prezent și implicat în managementul micii sale afaceri turistice, putînd oricînd personaliza experiența oaspeților. Nu veți da aici peste mutrele acre și pasivitatea angajaților plictisiți și demotivați din stabilimentele cu sute de camere ale turismului angro.

(articol publicat în Cațavencii nr. 15/657 din 17 aprilie 2024 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.