Spații de cazare la mare înălțime. Strong Hostel, Alba Iulia

Hostel Strong, Alba Iulia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Hostel Strong, Alba Iulia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Locul: M-am cazat la Strong Hostel într-o după-amiază toridă de august, fix acum un an, cu vreo cîteva zile înainte de FînFest-ul de la Roșia Montană, a cărui ediție 2014 începe lunea viitoare. Dacă vrei să-mi calci pe urme anul ăsta, o să ai nevoie de adresa exactă (strada 1 Decembrie 1918 nr. 29, bloc M5, ap. 22), sau de indicațiile următoare: odată ajuns în Alba Iulia, du-te direct la Cetate; ieși din ea pe Poarta IV, cea cu magazinul de suveniruri; ia-o prin părculețul din fața Casei de Cultură în direcția blocurilor-turn, alea care au între ele pietonala cu baruri și terase pe care, mai mult ca sigur, o să te bețivănești deseară. Ai traversat bulevardul și ești în capătul pietonalei? OK, acum fă stînga, apoi dreapta, în primul gang, și iarăși dreapta, pînă la scara de acces din spatele blocului. De aici e simplu: urci cu liftul pînă la etajul 6, bați la ușa de la numărul 22 și intri într-un apartament de patru camere al cărui balcon mare e pe fațada cu vedere la Cetate (cel mic dă în partea ailaltă).

Prețurile: 40 de lei / 9 euro. Prosoapele și mărunțișurile din bucătărie (ceai, cafea, mirodenii etc.) sînt din partea casei.

Oamenii: Patron: Cristi, proprietarul unei firme de proiectare lovită frontal de criză, care, după ce a fost nevoit să le strîngă mîna angajaților și să se facă freelancer, a rămas cu un sediu gol, pe care, ulterior, la sugestia unui prieten, l-a transformat în hostel. Colegi de cameră: un cuplu franco-italian (ea, din Lille – el, din Florența) și un biciclist spaniol plecat într-un tur al Europei pe două roți. Vecinii din dormitorul celălalt: o belgiancă, o ucraineancă și un puști din Galați, cu toții voluntari FînFest veniți la oraș într-o scurtă vacanță.

Ambianța: Atmosfera a fost foarte plăcută; practic, una de apartament share-uit de un grup de prieteni: am gătit împreună, am mîncat la aceeași masă, am discutat diverse, la o bere. Ce-i memorabil însă la acest hostel, elementul definitoriu, dacă vreți, este mini-muzeul cu exponate mai vechi sau mai noi (jucării, machete de trenulețe, patefoane, aparate de radio, magnetofoane, boxe, instrumente muzicale, ceasuri, obiecte militare); colecționar împătimit, Cristi a sacrificat profiturile hostelului, alocînd o cameră întreagă atelierului de restaurare a achizițiilor cu mici defecte funcționale sau estetice. Călăreții din plastic, mașinile chinezești cu șofer din cauciuc și camionul românesc din tablă mi-au creat niște fiori dulci pe șira spinării, transportîndu-mă emoțional în copilărie.

(articol publicat în Cațavencii nr. 31/160 din 6 august 2014)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.