Nume: Golden Tulip. Prenume: Ana Dome. Data nașterii: 2009. Locul: Cluj-Napoca. Sex: Cîteodată. Stare civilă: Într-o relație (cu clienți din clasa de mijloc a societății). Ocupație: Mai mereu plin.
Cam așa ar fi arătat fișa de cazare a gazdei noastre din Cluj, dacă hotelul ăsta de patru stele putea să-și scrie singur CV-ul. Dar cine sîntem noi, oaspeții lui? 52 de excursioniști de „Școala Altfel“, un grup de liceeni de clasele a X-a și a XI-a, plus adulții însoțitori. Plecați dimineață devreme din Suceava, după un traseu cu două opriri deosebit de informative (detalii despre viața și opera autorului romanului Ion, chiar acasă la el, la Muzeul Memorial Liviu Rebreanu din Năsăud, respectiv, o istorie condensată a locului, în Casa Argintarului din Bistrița) și un tur pietonal prin centrul Clujului (Bastionul Croitorilor – Piața Unirii – Aleea de belvedere de la Cetățuie), ajungeam pe întuneric la cazarea…
Locul: …aflată cam depărtișor de kilometrul 0 al orașului, la vreo 45 de minute pe jos, pentru cine-și dorește o plimbare de seară ceva mai lungă. Un hotel elegant, decorat cu bun gust, cu cinci etaje și…
Dotările: …toate dotările sau consumabilele ((halat, papuci, cosmetice) presupuse de această clasificare, după cum am observat în camera repartizată ghidului, 510.
Prețurile: Informativ, tariful de recepție, de client intrat din stradă, afișat lîngă nota recomandărilor pe Booking (9,3), pentru dubla standard, este 149 de euro, dar nimeni nu mai intră, azi, într-un hotel fără rezervare prealabilă. Pe site-ul lor, în funcție de perioadă sau promoții, o găsești de pe la vreo 80 de euro pe noapte (căutare luni, pentru dormit în week-end). Cam la banii ăștia s-au cazat, probabil, toți clienții de vinerea trecută…
Oamenii: …mulți străini, ceva patroni de afaceri mici veniți în delegație la Cluj, cupluri cochete și relaxate în city break-ul de capitală a Ardealului. Și noi, ghidul, șoferul autocarului, două diriginte, o mamă de adolescentă și 47 de puști cam gălăgioși pentru atmosfera…
Ambianța: …selectă, reținută, din lobby-ul despărțit cu pereți de sticlă fumurie de restaurantul Novem, în care ni se pregătise o cină cu meniu fix (șnițele cu cartofi copți, două clătite și apă plată sau minerală la sticlă). Activitățile distractiv-educative au continuat, după masa de seară, în sala Colosseum, perete în perete cu lobby-ul, în care i-am învățat un joc amuzant cu cuvinte, gen Alias. Eu m-am dus la somn un pic după miezul nopții, dar ei, scăpați de-acasă ca dulăul din lanț, s-au mai hăhăit și chițăit prin camere pînă aproape în zori. Cel puțin asta am citit pe fețele lor, la micul dejun. Care a fost, de fapt, un mare dejun: de la semințele, cerealele și fructele veganului sau corpolentului atent la dietă la somonul afumat, brînzeturile, apple pie-urile și cheesecake-urile gurmandului, toate erau prezente, într-o ofertă culinară de patru stele plus. Lipseau, motivat, doar cocktail-urile slab alcoolizate, seltzer-ul și sparkling wine-ul care se servesc, dimineața, la cinci stele. Pe care oricum n-aveam cum să le degustăm, din motive de vîrstă minoră, respectiv, de restricții profesionale ale fișei postului de șofer, ghid și educator.
P.S. Am plecat cu oareșce regrete de la Golden Tulip – unii ar mai fi rămas prin hotel măcar încă vreo zi-două (deh, cu confortul te obișnuiești repede). Dorințele lor s-au unit, probabil, undeva în Universul lui Coelho și magia s-a întîmplat: ni s-a stricat autocarul, imediat după prima intersecție. Dar n-au avut putere decît vreo două ore, pînă ne-am urcat în cel care l-a înlocuit.
(articol publicat în Cațavencii nr. 43/685 din 30 octombrie 2024 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment