Restaurante europene: Shipka, Kazanlîk

Complex Shipka, Kazanlîk, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Complex Shipka, Kazanlîk, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Recomandarea de astăzi e pentru consumatorii curajoși plecați să petreacă Revelionul (stil vechi) pe schiuri, la bulgari: dacă, în drum spre Bansko, după Plovdiv, între Kazanlîk și Gabrovo, ai amorțit în mașină sau ți se face o sete cumplită, înseamnă că e momentul unui popas de cafea/bere la barul-bistro Shipka.

Situat în trecătoarea cu același nume din munții Stara Planina, în apropierea unui monument-turn din piatră – o tură de șah imensă care marchează locul unor partide sîngeroase ale turneului ruso-turc din 1877, în urma cărora alde Mustafa au fost făcuți de fiecare dată mat –, barul face parte dintr-un complex turistic (motel & camping) fantastic. Fantastic, în sensul sugerat de următoarele imagini: în curtea stabilimentului, printre tunuri vechi, butoaie și roți de căruță, la bazinul artezianei sparte de lîngă terasa cu scaune de plastic, se adapă un dinozaur verde din fibră de sticlă. Interiorul, de bar sătesc construit parcă de un fan bulgar al serialului Twin Peaks, e decorat la fel de halucinant: blănuri, cranii și coarne de animale ciudate pe pereți, trunchiuri de copac contorsionat, ghivece cu plante pe care doar botaniștii ar ști să le catalogheze dacă sînt carnivore sau nu.

Presupunînd că n-ai fugit încă, speriat de ambientul ăsta oarecum intimidant pentru cei trecuți de multă vreme de perioada Narnia & Harry Potter, e timpul să comanzi cîte ceva. Îndrăznește, e ieftin: o bere locală Zagorka costă 1,70 leva (puțin peste 3,5 lei), pentru o salată scoți din buzunar între 1,50 și 4 leva. Totul e să fii bun la mimă pentru că barmanul-chelner, scos din bulgăreasca lui imposibilă, e surdo-mut complet. Și, dacă nu ți-e teamă de posibile coșmaruri cu pitici dansatori, doamne cu butucul și T-Recși mutanți, îți mai fac o recomandare: poți rămîne peste noapte la Shipka – închirierea unei căsuțe e doar 45 de leva.

(articol publicat în Cațavencii nr. 1/79 din 9 ianuarie 2013 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.