Baruri europene: Dublin, Ohrid

Dublin irish pub, Ohrid, Macedonia de Nord. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Dublin irish pub, Ohrid, Macedonia de Nord. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Cînd: Pentru episodul de săptămîna asta al serialului de Baruri europene, derulăm pe repede-înapoi filmul evenimentelor din city broke-ul turnat exact acum un an, la Ohrid, pînă la secvențele cu sticle și pahare.

Cine: Din distribuție, în rolurile principale: Liviu Im gonna leave you, companion de excursie prin Balcani, Aleksander Ringo” Superstar, basistul trupei locale The Backdoor Band și gazda ospitalieră a doi backpacker-i bucureșteni rătăciți prin Macedonia, Crazy Vicky, afectuoasa blondă amică/vecină/soră a basistului. În alte roluri: Zarko, vocalul The Backdoor Band, Naditza, groupie oficială și simpatizantă secretă a lui Ringo, cetățeni turmentați, public.

Unde: Acțiunea se petrece în Dublin. Nu chiar în capitala Irlandei: în irish pub-ul cu același nume din stațiunea de pe malul lacului care, pentru macedoneni, e mare. Cîrciuma sărbătorea patru ani de bețivăneală, la doar cîteva zile după St. Patricks Day, iar Ringo, bun amic al patronului, primise o invitație care-i includea și pe musafirii săi români.

Și mai cine: Așadar, era vreo 10 seara cînd ne-am alăturat prietenilor fideli ai pub-ului, într-o atmosferă foarte intimă (adică efectiv ne-am lipit tandru de toți cei dinăuntru, pînă să ne găsim un loc în aglomerația dintre pereții placați sobru cu lambriu și înveseliți de postere cu lepriconi, trifoi și baloane verzi). Grupul nostru, stabilit, din lipsă de spațiu, fix în fața formației care a cîntat de la hituri macedonene la cover-uri internaționale și Happy Birthday, Dublin!, s-a completat cu Marija, o fostă studentă în București care vorbea perfect românește, și cu expat-ul Edmond, un irlandez get-beget, inginer de sistem la ceva proiect IT în oraș. Absolut toți petrecăreții aveau cîte o sticlă în mînă (eu, chiar două: Ringo mă alimenta imediat ce goleam vreuna),…

Ce: …barmanii nemaiprididind să livreze, ca-n visele frumoase ale bețivilor, bere gratis: Skopsko, varianta locală de Guinness cu care patronul Dublin-ului și-a permis să facă cinste la toată lumea.

Și totuși, cît: Pe la 4 dimineață, cînd pub-ul a început să se golească, petrecerea s-a mutat acasă la Ringo. Nu înainte ca gașca să facă escală printr-un non-stop, din care am cumpărat un borcan cu castraveți (65 de dinari) foarte apreciați de colegii de mahmureală, ca garnitură la pastele picante gătite și servite pe post de mic dejun de Naditza.

(articol publicat în Cațavencii nr. 10/345 din 14 martie 2018)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.