Despre turismul în Deltă, la rece

Cupa Presei la pescuit, Gura Portiței. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cupa Presei la pescuit, Gura Portiței. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Vremea s-a răcit, vacanțele s-au terminat, HoReCa își numără încasările sau speranțele pentru viitor. Și în Delta Dunării, care-a închis încă un sezon turistic în pandemie despre care presa a tot scris că, datorită specificului de zonă izolată, a avut mare succes la concediile românilor.

Niște concluzii oficiale s-au tras marțea trecută, la complexul Sat de Vacanță Gura Portiței, în seminarul „Turismul deltaic – liantul între valorile de patrimoniu ale Deltei Dunării”, organizat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, un fel de masă rotundă cu participare mixtă, în sală și online, cu primari locali, președinți de asociații de promovare turistică și jurnaliști. Un workshop care și-a propus evaluarea situației turismului deltaic în contextul socio-economic și sanitar actual și prognoza evoluției industriei ospitalității în Deltă în anii următori. Cel puțin astea erau intențiile, comunicate încă din invitația la conferință.

Au fost aproape trei ore de discuții dominate de problemele Deltei. Pînă la a deveni destinația sustenabilă interesantă pentru turiștii străini pe care și-o dorește OMD-ul local, sînt de rezolvat mai multe necesități stringente. Nu neapărat în ordinea asta, s-a vorbit despre:

– Dintre cele 14 trasee turistice definite prin planul de management al rezervației, nouă sînt colmatate, nevizitabile. Consecințele? Trafic excesiv și aglomerație pe celelalte. Decolmatarea canalelor e o prioritate.

– Cei aproximativ cinci mii de șacali, care scot urlete înfiorătoare, noaptea, deranjează turiști, dezgroapă morminte, atacă animalele domestice și păsăretul care va ierna în Deltă, sînt o altă problemă. Trebuie demarată urgent extracția deja aprobată a 400 de exemplare.

– Timp de cinci-șase luni pe an, turismul este principala sursă de venit a locuitorilor; se impun, deci, niște măsuri de sprijinire a investitorilor în turism. Sau măcar de armonizare a legislației, formată din hotărîri luate la București, fără consultarea localnicilor și cunoașterea realităților din teren. H.G. 1516 / 2008, privind construcțiile în Deltă (procentul de ocupare a terenului, materialele din care se realizează clădirea – doar paiantă, chirpici, stuf, conform specificului local), este depășită. Reglementările autorității pentru turism nu diferențiază activitatea turistică în funcție de zonă: un hotel trebuie să îndeplinească aceleași condiții de funcționare, indiferent că e în Deltă sau în centrul Bucureștiului.

Ceva soluții și propuneri de proiecte există. Problemele de orientare a turistului s-ar putea rezolva în 2022, cînd digitalizarea Deltei va aduce pe telefoane o aplicație-ghid cu informații diverse, accesînd o platformă de date locale. S-a inițiat crearea unui brand al Deltei, util în activitățile de transport, cazare, comercializare a produselor locale, pentru vizibilitatea și promovarea unui turism specific. De vizitare lentă, fără șalupe cu motoare de mare capacitate, înlocuibile cu cele electrice, conform unui proiect, blocat, deocamdată. Incoming-ul slab, sub 10% turiști străini, ar putea fi stimulat de documentarul BBC, filmat acum cîteva luni de Charlie Ottley, care va fi lansat pe 3 decembrie, la Tulcea.

După prezentare, a venit momentul întrebărilor jurnaliștilor. Analizînd datele comunicate – mai exact, numărul de turiști în județul Tulcea, în lunile ianuarie-august (125.181, în 2019; 83.138, în 2020; 111.824, în 2021), m-a interesat cît a însemnat asta în gradul de ocupare. La o capacitate totală de 9.321 locuri de cazare autorizate, Delta a avut ocupare de 95%, în iunie-august, și, pe capete de sezon, undeva între 35% și 65%. Adăugînd estimarea cazării la negru de (doar) circa zece procente, în condițiile în care se dorește creșterea numărului de turiști, ce-ar însemna asta pentru ecosistem? Cîți turiști mai poate suporta Delta fără ca impactul produs de aceștia în consum, deșeuri, poluare să fie iremediabil distructiv? Aparent, mingea e în terenul ARBDD: proiectul privind studiul capacității de suport turistic e, din 2020, într-un sertar al biroului guvernatoarei Deltei, de la care se așteaptă deblocarea lui pînă la sfîrșitul anului. Asta ar fi prioritatea absolută, pentru că nu poți face turism într-o rezervație, în orb, fără să cunoști răspunsul la aceste întrebări.

P.S. Cu ocazia seminarului s-a disputat și ediția a patra a Cupei Presei la pescuit, la care jurnaliștii locali și cei cîțiva veniți de la București s-au întrecut mai mult la aruncat bețe în baltă. Într-adevăr, Delta nu mai are pește: cu un peștișor de vreo 15 centimetri (furat din găleată de una din pisicile complexului) am primit cupa pentru locul 2, deși meritam cel mult un premiu pentru pescuit-viteză.

(articol publicat de catavencii.ro, 14 octombrie 2021)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.