Village Break: Jurilovca

Jurilovca, jud. Tulcea. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Jurilovca, jud. Tulcea. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Week-end de sfîrșit de martie, Jurilovca, village break în comuna tulceană care, în ultimii ani, a crescut turistic încet și – aveam să constat, în cele trei zile de experiențe locale – bine. Ce să găsești într-un sat pescăresc altceva decît apă (fiartă) și pește, o să spuneți, dar veți fi surprinși: din loc de tranzit spre Gura Portiței, Jurilovca s-a transformat într-o destinație de vacanță care propune oaspeților mult mai mult decît festivalul borșului lipovenesc cu care a devenit, recent, foarte cunoscută printre gurmanzi.

Vineri, după prînz, scurtul tur al centrului plecat din port și ghidat de Paul Condrat, președintele Asociației Descoperă Jurilovca, organizatoarea press trip-ului, se oprea la biserica ortodoxă de rit vechi, din a cărei clopotniță, cel mai înalt punct al satului, ai o altă perspectivă: aeriană, cu case colorate și pomi înfloriți pînă la apele Goloviței. Se vedea chiar, în depărtare, și exploatarea de stuf pentru acoperiș sau rogojini pe lîngă care aveam să trecem, peste vreun sfert de oră, în drumul spre vestigiile cetății antice de secol VII î.Chr., inițial grecească, Orgame, ulterior romană, Argamum, de pe Capul Doloșman, promontoriul care desparte apele lacurilor Razim și Golovița. 2.700 de ani s-au scurs peste prima colonie elenă de pe teritoriul dobrogean, restaurată în imaginația vizitatorului de informațiile ghidului clădite peste ruinele dezgropate.

Seara tradițională de la taverna La Năvod a început cu prezentarea operatorilor din turism și a producătorilor locali membri ai asociației. Au venit în fața noastră, fiecare cu povestea sa interesantă de viață, de la puștiul care, în anii ’80, participa la campaniile de săpătură ale taberelor arheologice de pe raza satului, ghid al excursiilor cu lotca de mai tîrziu, la fosta tehniciană veterinară rezidentă zece ani în Istanbul care țese acum straie lipovenești. Felurile din pește și plăcintele gătite după rețete locale au fost aduse, apoi, la masă, pe acordurile pieselor Kalinka sau Katiușa împletite sonor de acordeonul și vocile ansamblului coral Juraveli.

Ieșirea cu bărcile pescarilor, la răsărit, din programul de sîmbătă dimineață s-a reportat pentru o altă dată: ceața deasă făcea inutilă orice încercare de fotoreportaj în natură. Nu vă mint că aș fi fost prezent: am auzit de la colegii dezamăgiți că s-au trezit la 5, ca să se culce iar pe la 6. Oricum, n-au ajuns adormiți la conferința de presă de peste cîteva ore, din sala de conferințe a hotelului Razelm Luxury Resort, cînd, în prezența conducerii asociației și a șefului administrației publice locale, a fost lansat oficial portalul visitjurilovca.ro, un site de prezentare și promovare turistică cît se poate de corectă. Jurilovca are siglă și manual de brand, pentru imaginea unitară și identitatea clară a unei comunități ce-și dorește să evite greșelile altora, care s-au promovat pînă au devenit o stațiune de masă: vrea să păstreze originalul și autenticul prin agroturism responsabil.

După navigările virtuale am trecut la cele reale, urcînd în șalupe spre colonia de pelicani de pe insula Ceaplace (văzută de la distanță, prin obiectivele camerelor foto, ca să nu deranjăm cuibăritul familiilor de pelican creț) și coborînd pe uscat la Gura Portiței, pentru o plimbare pe plaja sălbatică, pînă la epava corăbiei grecești scufundate în secolul II d.Chr. de lîngă scheletul din lemn al vechii cherhanale, și un prînz frugal cu preparate culinare locale, care, de cînd mistreții au dispărut din zonă, odată cu epidemia de pestă porcină africană, sînt exclusiv pescuite. De prin borcanele cu icre, sturion în ulei, zacuscă și chifteluțe din pește etichetate „Gura Portiței – Delicii pescărești“. Pe retur, după ce-am văzut Capul Doloșman și de pe apă, de sub peretele stîncos al falezei, șalupele ne-au debarcat la restaurantul Orka din noul port turistic. La degustarea de vin de la cramele Hamangia și Liuta, de dinainte de cina festivă cu același specific lipovenesc, servită exact în locul evenimentului de dimineață și acompaniată de cîntecele și dansurile grupului folcloric Reabinușka.

Duminică, în ziua plecării, din cartierul general al press trip-ului, punctul gastronomic local Casa Ilinca al unui open brunch cu aperitive pescărești, fiecare jurnalist a plecat spre pensiunile pe care voia să le viziteze. Dar, despre o parte din cele aproximativ 900 de locuri de cazare din Jurilovca, vorbim data viitoare.

(articol publicat în Cațavencii nr. 13/705 din 2 aprilie 2025 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.