La vreo zece kilometri mai la est de stațiunea algarviană Albufeira, în portul turistic Vilamoura – marina, termenul folosit de lumea vest-europeană –, chiar pe centru, ușor lateral dreapta, cum vii cu iahtul dinspre larg, e o cîrciumă cu mare deschidere la debarcader la care poți ancora pentru o cafea și doi biscuiți: 7 Café. De fapt, 7 Figo & China Café, pentru că Luis Figo, fostul șeptar al Barcelonei și al lui Real Madrid, s-a asociat cu un chinez într-o întreprindere alimentar-comercială, că altfel nu pot să-i spun acestei chestii care e un fel de de toate pentru toți: și bar, și cafenea, și lounge, și fast-food, și restaurant. Habar n-am dacă ideea de a o deschide i-a venit lui Luis după mutarea de la Barça la Real, atunci cînd a primit un cap de porc pe teren, sau lui Mister China, care a văzut în parteneriatul cu Lăcătuș al Portugaliei ușa intrării într-o bancă elvețiană și fereastra ieșirii din anonimat.
În fine, cum spuneam, poți să ancorezi oriunde la 7 Café, în funcție de momentul zilei, vreme, dispoziție, grad de înfometare, microbism: înăuntru, în barul-album de familie și serviciu al lui Figo (pereții sînt tapetați în întregime cu zeci de Luis în diverse faze de joc, poze cu colegi și prieteni, tricouri diverse, televizoare pe care curge fotbal non-stop), la mesele de plastic ale terasei din față sau, peste stradă, pe fotoliile și canapelele de pe ponton, la cîțiva metri de puntea ambarcațiunilor de lux. Indiferent că vrei doar un sendviș sau un prînz complet, e loc pentru toată lumea și pentru toate gusturile: de la full english breakfast plus cafea/suc (5 euro) și meniul zilei (10 euro) la cocktailuri cu măslină sorbite lîngă apă.
Inclusiv pentru noi, cei opt membri ai expediției de presă în Algarve, care navigam ușor în derivă, într-o vineri după-amiază, pe străduța marinei: ne-am așezat la o masă de pe 7 Figo’s Decklounge; ne-a servit o chelneriță cam absentă, ajutată de un coleg permanent zîmbăreț; s-a vorbit mult și interesant; s-a mîncat (fripturi, pește și creveți cu un sos de o culoare care nu poate fi descrisă dacă sînteți la masă) și s-a băut (bere, sangria, vin alb), evident, ceva mai scump decît alături, la fast-food, dar nu știu dacă neapărat mai bun.
După amplasament și proprietar (care, apropo, trece din cînd în cînd pe-aici, ca să bea o cafea și să-și facă poze cu clienții – e singura sa afacere în cîrciumărie, mi-a zis barmanul), o să spuneți că 7 Café pare foarte turistic. Poate fi, uneori. Dar e OK, atîta vreme cît nu te deranjează ca, în timp ce înfuleci un burger și bei o bere, să te uiți la niște milionari care dau cu piciorul într-o minge sau la alți amărîți care n-au o cazare stabilă în zonă și sînt nevoiți să umble hai-hui cu iahtul.
(articol publicat în Cațavencii nr. 20/251 din 18 mai 2016 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment