Am intrat joi după-amiază la Tîrgul Internaţional de Turism Winter Holiday de la Palatul Parlamentului cu gînd să scanez vizitatorii şi să le studiez comportamentul: ce destinaţii îi interesează, ce standuri au mai mult succes, ce fel de revelioane preferă. Dar, poate şi pentru că era doar prima zi, în cele patru săli ale tîrgului am întîlnit numai expozanţi plictisiţi care priveau în gol sau căscau în spatele unui laptop, aşa că nu mi-a rămas decît să verific ofertele de turism mai interesante, alea extreme sau exotice.
După ce am trecut de mesele cu pliante ale primăriilor din Fundata, Horezu, Vîrfu Cîmpului sau Valea Călugărească, ce mi-a atras imediat atenţia a fost luneta cu trepied de la standul Extreme Travel, pe care domnul Alexandru Boru, tour organiser, m-a asigurat că n-o foloseşte pentru a-şi spiona vecinele. El şi ceilalţi doi asociaţi, vechi munţomani din Braşov, au înfiinţat firma asta acum doi ani; nu, nu se ocupă cu observaţii astronomice, ci cu turism de aventură – de la ascensiuni pe toţi munţii importanţi ai lumii (chiar şi Crina „Coco“ Popescu a participat la una dintre expediţiile lor) pînă la safari în savana africană. Amatorii trebuie să posede, pe lîngă bani (o tură pleacă de pe la 3.000 de euro), şi o condiţie fizică corespunzătoare: adică să-şi care măcar greutatea corpului fără ajutorul şerpaşilor.
Standul Oceania Travel, domnul Traian Bora (din Bora Bora, probabil), consultant: Ne merge foarte bine chiar şi acum, pe timp de criză: turiştii cu buget de 1.000 de euro care mergeau în urmă cu cîţiva ani în Turcia aleg azi Republica Dominicană. Sau, la bani mai mulţi, Maldive, Mauritius, Bali. Sîntem flexibili, organizăm sejururi personalizate: am vîndut unul, customizat complet de către client, cu 17.000 de euro.
Escapade Fun Park Azuga. Lîngă posterele cu inşi veseli pe pîrtie sau la rafting, un Jeep Wrangler, un manechin îmbrăcat în costum de camuflaj şi un agent cu mustaţă care se oferă să ne organizeze teambuilding-uri, petreceri tematice de Halloween/ Crăciun, sesiuni de paintball, excursii off-road. Mda, dacă vin cu propunerile astea în redacţie, mă tunde şefu’…
La ieşire, am trecut şi pe la standul ministerului de resort. Discuţie cu o tipă responsabilă cu promovarea turismului: Ce-ar trebui să facă un amic care are o pensiune pentru a primi finanţare din fondurile de dezvoltare? Nu ştiu, eu mă ocup aici doar de pliante. Sună la minister, la colegii de acolo. O concluzie după prima zi? Lume puţină, poate în week-end să vină mai mulţi. E intrarea liberă pentru pensionari şi copii: cred că trebuie să mă aprovizionez cu pliante.
(articol publicat în Cațavencii nr. 15 din 5 octombrie 2011 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment