TTR 2023. Un tîrg obișnuit, două evenimente deosebite

Târgul de Turism 2023, Romexpo, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)
Târgul de Turism 2023, Romexpo, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)

Săptămîna trecută, de joi pînă duminică, la Romexpo, a fost din nou tîrg. Tîrgul de Turism al României. Ca de obicei, și la ediția 2023, peisajul pavilionului B2 a semănat cu cel al anilor trecuți: aceleași cîteva mari agenții de turism, aceeași îngrămădeală la oferte promoționale, aceeași vînzoleală de sîmbătă și duminică a aspiratoarelor de pliante, fursecuri,  bombonele, orice lăsai pe masă. Revista noastră, partener media al Tîrgului, a fost prezentă cu exemplare cadou pentru cititorii vizitatori, la standul Clubului Presei de Turism – FIJET România, locul unde s-au întîmplat două evenimente importante pentru turismul românesc.

Joi, în prezența ministrului Antreprenoriatului și Turismului și a altor invitați, președinți sau vicepreședinți de consilii județene, primari, expozanți, jurnaliști, public divers, s-a desfășurat gala Destinațiile FIJET România 2023. Pentru a înțelege exact ce-a fost chestia asta, spicuiesc din motivarea pe care am scris-o pentru proiectul al cărui coordonator și prezentator am fost, din poziția de vicepreședinte al Clubului Presei de Turism – FIJET România:

„Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care operatorii din turism au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații autohtone deosebite, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din asociațiile naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Acest proiect și-a propus să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii ar trebui încurajați pentru eforturile depuse. Jurnaliștii Clubului au fost acolo, au văzut cum arată, au scris despre ele, le-au propus și le-au votat, și astfel a rezultat un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023: în ordinea inversă a numărului de voturi, Durău, Țara Moților, Șinca Veche, Complexul Sturdza de la Miclăușeni, Țara Hațegului, Gura Portiței, Sulina s-au adăugat în clasamentul condus de Fundata, Bucovina și Delta Dunării.

Este un proiect pe care FIJET România îl consideră foarte necesar, în contextul în care promovarea turistică a devenit o prioritate: nu se vorbește despre tine, nu exiști. Readucem acum în atenția publicului zece destinații românești remarcabile, dar avem multe locuri frumoase în țară care se pot dezvolta din punct de vedere turistic. La următoarele ediții ale proiectului Destinațiile FIJET România ne dorim să putem premia și locuri despre care s-a auzit mai puțin, dar și destinații așa-zis clasice, care fac eforturi să se updateze la turismul prezentului, reinventîndu-se“.

Al doilea eveniment s-a desfășurat, vineri, tot la standul Clubului Presei de Turism: anunțul oficial de acordare a prestigiosului trofeu „Mărul de Aur“ pentru municipiul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023. Decernat de board-ul FIJET World, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, organizație înființată în anul 1954, echivalentul Oscar-ului în turism va fi înmînat primarului municipiului într-o festivitate de premiere specială organizată pe data de 24 martie, la Timişoara. Este al șaptelea „Măr de Aur“ pe care îl primeşte România, după cele conferite mănăstirilor cu picturi murale din Bucovina, în 1975, Deltei Dunării, Mărginimii Sibiului și companiei aviatice Blue Air, în 2009, municipiului Tîrgu Jiu, pentru operele în aer liber ale sculptorului Constantin Brâncuşi, în 2014, şi municipiului Oradea, în 2019. Cu atîtea „Mere de Aur“ în palmares, să sperăm că turismul românesc, acest Prîslea al economiei naționale, va fi și mai voinic.

(articol publicat în Cațavencii nr. 8/600 din 1 martie 2023 și pe catavencii.ro)

1 Trackback / Pingback

  1. Noiembrie, ultimul tîrg - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.