Unde: București, Maior Coravu, 6 (la parterul unui bloc de locuințe) – în capătul străzii care se varsă în proaspătul Stadion Național. La intrare, după un moment de derută (ai senzația că ai greșit adresa, nimerind în vreo agenție imobiliară de cartier), faci dreapta, treci pe lîngă barul-depou și, ura, ești la gară. Pe marginea terasei, mai mică decît halta din Poiana Țapului, se află calea ferată leagă cele cinci mese-stații: Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia, Breaza.
Cine: În spațiul ăsta, practic mai mic decît un vagon restaurant, se adună în fiecare seară o lume tînără, nostalgică după trenulețul de sub bradul de Crăciun. Călătorii prin crîșme se joacă la butoane, chemînd drezina pentru comanda compostată cu cleștele de controlor pe cartonașe divers colorate atunci cînd nu fac poze locomotivei și vagoanelor care aduc marfa la masă. Doar de vreo două luni în circulație, La Trenulețe are deja călători fideli, cu abonament: dacă nu suni din timp pentru rezervare, riști să rămîi ca prostu’ pe peron.
Cît: Budweiser – 10 lei (500 ml), Krušovice – 9 lei (330 ml), ceai verde – 6 lei, Jack – 14 lei. Nașul-chelner vine în control destul de rar, în general să debaraseze mesele și să adune banii, la sfîrșitul fericit al călătoriei.
Muzică: N-am auzit nici Trenul fără naș, nici Glasul roților de tren. Din contra, joia trecută, cînd am urcat noi în trenuleț cîteva beri, ambianța sonoră era asigurată doar de discuții de compartiment și chicote înfundate ale fetelor care preferă locomotivele mari.
WC: Ca-n tren. O cabină pentru toți pasagerii. Cu singura mențiune că, spre deosebire de CFR, poți să intri și în șosete; dacă e ocupată, ai timp să studiezi machetele din vitrina sălii de așteptare. Pentru informații, rezervări, mersul trenurilor: latrenulete.ro. Pentru alte destinații: Germania.
(articol publicat în Cațavencii nr. 7 din 10 august 2011 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment