În week-end-ul următor, la Balvanyos-Băi, e programată ediția a X-a a Festivalului Cultural-Gastronomic “Pomana Porcului”, la care bucătari amatori sau profesioniști din diferite județe se vor lua la trîntă, pe echipe, cu cîte un animal (inițial, viu), hotărîți să-l transforme cît mai rapid în tobă, caltaboși și cîrnați, spre deliciul spectatorilor prezenți la acest MasterChef meets PorkFest local. Dar nu pentru Festivalul Colesterolului și Trigliceridelor v-aș trimite acolo, ci pentru o excursie de familie la Lacul Sf. Ana din apropiere.
Lăsînd în urmă hărmălaia și guițăturile din parcarea centrală a stațiunii, banda bătucită cu zăpadă a DJ 113 urcă o serie de serpentine prin pădure, trece pe lîngă Grand Hotel Buda…, pardon, Balvanyos, un stabiliment de 4 stele construit într-o pustietate în care ajunge mai des ursul decît omul (de remarcat că, informație foarte utilă, la hotelul ăsta se află singurul bancomat din zonă – nu știi niciodată cînd rămîi fără cash în locurile izolate, unde plata cu cardul e ficțiune financiară), și, 10-12 km mai tîrziu, se oprește în parcarea (10 lei) cabanei-motel Lacul Sf. Ana (care, mai nou, are circuit închis și foarte închis).
Coboară din mașină, dezmorțește-te, respiră. Cît timp copiii testează entuziasmați zăpada, premiază-te cu un vin fiert (5 lei paharul) de la barul-terasă vecin cu întreprinzătorul care închiriază sănii cu tălpi din schiuri (20 lei/zi) și oferă tractare din vale cu o Lada 4×4 (10 lei urcarea). Ar fi momentul, deci, să schimbi vehiculul și să vă continuați drumul alunecînd pe kilometrul de pîrtie amenajată ad-hoc pe șoseaua ce coboară spre lac. Deși de la capătul drumului mai sînt doar cîteva zeci de metri pînă pe malul Sfintei, multă lume nici nu mai ajunge acolo, preferînd să repete traseul sus-jos pe derdelușul improvizat.
Prea multe nici nu sînt de văzut, de fapt: craterul fostului vulcan care, vara, este acoperit cu oglinda apei e acum un imens patinoar înzăpezit pe care nu-i recomandat să te aventurezi, dacă vremea dă semne de încălzire (nu cred că-ți dorești, în februarie, să faci scuba diving în lacul adînc de 7 m). Cine a luat-o pe scurtătura din pădure, îndrumat de panoul indicator „Spre punctul de belvedere”, va avea și o imagine de ansamblu, printre brazi ninși, de pe platforma din lemn cu vedere directă la calota glaciară a lacului. Dacă nu e ceață.
După excursie, vi se va face, desigur, foame: la întoarcerea în Balvanyos, foarte aproape de intersecția cu tarabele de artizanat secuiesc, kürtöskalács și ceaune de tuci, pe partea stîngă a drumului spre pîrtia de snowboard, o să dați de restaurantul Palinka & Paprika (ca să-l reperezi mai ușor, uită-te după un urs ridicat în două labe, postat afară, chiar la intrare; lasă-l liniștit pe puști să facă poză cu el, e inofensiv – fibra de sticlă nu mușcă). În fața unei pălinci mici, cu prună în ceșcuța de lut, și a unui gulaș fierbinte, în decorul cu roți de căruță, străchini și legături uscate de ardei iuți, te vei simți garantat ca în juriul festivalului.
(articol publicat în Cațavencii nr. 7/187 din 18 februarie 2015 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment