Spații de cazare la mare înălțime. Refugiul Grind, Piatra Craiului

Refugiul Grind, Piatra Craiului. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Refugiul Grind, Piatra Craiului. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Nu, nu oprim astăzi la igluul roșu din plastic și fibră de sticlă, frate cu cel de la Ascuțit, situat aproape de vîrful Piscul Baciului, lîngă intrarea în traseul “La Lanțuri” care duce la Cabana Plaiu Foii (ăla e Grind 2), ci la cel din tablă, la care cobori din creastă pe partea ailaltă, pe grohotiș, spre Prăpăstiile Zărneștilor.

Adresa: Pe versantul estic al Pietrei Craiului, sub Hornurile Grindului, la limita pădurii de conifere. Altitudine 1.620 m.

Căi de acces: Coborîre de la Piscul Baciului/La Om (2237 m), bandă roșie, 1,5-2 ore. Urcare din satul Măgura, pe “La Table”, cruce roșie, 2,5-3 ore.

Dotări: 12-20 locuri pe rafturi din lemn la parter și etaj, în funcție de gabaritul clienților. Sobă cu eșapament avariat, care generează mai mult fum decît căldură, masă și băncuță mobile (pot fi mutate și în exterior, pentru o cină romantică, în natură). Fără apă curentă: cel mai apropiat izvor e la vreo 30 minute în aval; adăugați încă o oră pentru cursa completă, tur-retur.

Prețuri: 0 lei. Asta dacă nu l-a cumpărat, între timp, vreun șmecher, să-l transforme în vilă sau motel (nu-i poantă, s-au mai văzut cazuri).

Ambianță: Ajunși la refugiu, prima mișcare e împărțirea pe echipe și sarcini: sacagii, fochiști, bucătari. Eventual gunoieri, dacă ultimii locatari au lipsit vreo șapte ani de-acasă. La plecare, mare atenție la hartă și busolă: multe marcaje au dispărut odată cu pădurea defrișată.

(articol publicat în Cațavencii nr. 18/45 din 9 mai 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.