Oradea a cules Mărul de Aur

Ceremonia acordării Golden Apple, Oradea. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Ceremonia acordării Golden Apple, Oradea. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Discutam săptămîna trecută despre destinații turistice românești insalubre, cu trotuare sparte și fațade nerestaurate, și despre puținele excepții, locuri în care lucrurile arată și se fac bine. Una dintre aceste excepții este Oradea, care, la sfîrșitul săptămînii trecute, a primit din partea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism trofeul Golden Apple pentru merite deosebite în dezvoltarea turismului local.

La inițiativa filialei FIJET România, care a propus această premiere și a oferit sprijin în întocmirea dosarului de candidatură prezentat la congresul din decembrie 2018 din Maroc, președintele FIJET, Tijani Haddad, a înmînat reprezentantului municipiului Oradea, Mihai Jurca, Mărul de Aur, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat sîmbătă, 15 iunie, la ora 12, în Cetatea Oradea.

„Oradea este deja o destinație de city break și devine una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Împreună cu dezvoltarea stațiunii Băile Felix, situată foarte aproape de Oradea, aceasta poate deveni un pol al turismului din România”, se precizează în documentul de motivare a candidaturii.

Practic, acordarea aceastei prestigioase distincții reprezintă recunoașterea faptului că Visit Oradea, OMD-ul local (Organizația de Management al Destinației) constituit în 2015, funcționează foarte bine, pe direcția corectă, și că Oradea e un exemplu de bune practici în domeniul turismului, un model de dezvoltare (nu numai) turistică pentru orice oraș românesc. Cu o arhitectură Art Nouveau unică în țară și cu o cetate medievală veche de peste 900 de ani, Oradea a făcut în ultimii ani eforturi considerabile pentru restaurarea fațadelor clădirilor din centrul vechi și reabilitarea monumentelor istorice din oraș, iar în momentul de față parcurge etapele finale ale procedurii pentru a fi declarată, pînă la sfîrșitul anului, stațiune turistică de interes național.

Mărul de Aur ajuns la Oradea este cel de-al șaselea cules de o entitate turistică românească (după cele decernate mînăstirilor cu picturi murale din Bucovina, în 1975, Deltei Dunării, Mărginimii Sibiului și companiei aviatice Blue Air, în 2009, și municipiului Tîrgu Jiu, pentru sculpturile lui Constantin Brîncuși expuse în oraș, în 2014), din totalul celor 68 de astfel de premii acordate, începînd cu anul 1970, destinațiilor turistice de pe toate continentele, de o organizație mondială independentă înființată în 1954.

Pe parcursul celor două zile ale deplasării la Oradea, Comitetul Executiv al FIJET, format din jurnaliști și specialiști în turism din Tunisia, Italia, Franța, Croația, Bulgaria și Serbia, care a participat la festivitate alături de cei 14 membri ai delegației FIJET România, a avut ocazia să descopere în detaliu, prin vizite în Oradea și în județul Bihor, oferta turistică locală.

În prima zi, după un scurt tur al orașului care s-a încheiat în zona pietonală din centru, programul infotrip-ului asociat ceremoniei a inclus concertul Mozart din cadrul ediției a patra a festivalului cultural internațional European Music Open Oradea. A doua zi, în excursia în Masivul Pădurea Craiului, jurnaliștii au intrat în peștera cu cristale Farcu, au vizitat un olar local și o veche biserică de lemn din Beznea și au mîncat tradițional la o pensiune turistică din Roșia.

Musafirii străini au fost încîntați de cele văzute, auzite și gustate, dar au avut și sugestii pentru îmbunătățirea turismului în zonă.

(articol publicat în Cațavencii nr. 24/410 din 19 iunie 2019 și pe catavencii.ro)

1 Trackback / Pingback

  1. La Timișoara s-a copt Mărul de Aur - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.