Spații de cazare la mare înălțime. Cabana Codrin, Cîrnic

Cabana Codrin, Cîrnic, masivul Retezat. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cabana Codrin, Cîrnic, masivul Retezat. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Săptămîna asta ne cazăm la Cabana Codrin, o pensiune de două margarete de la intrarea în traseele Retezatului. Acum, la sfîrșit de septembrie / început de octombrie, e perioada ideală de mers pe munte: aerul e mai puțin încărcat de vapori, lumina soarelui cade altfel, peisajele sînt mult mai clare, pădurea se colorează în nuanțe care îl vor seduce garantat pe orice fotograf.

Adresa: Cîrnic Retezat, sat Nucșoara, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara. Altitudine 1.000 m.

Căi de acces: Din DN 66 Petroșani-Hațeg faci stînga în Ohaba de sub Piatră și mergi cam 18 km, pe ruta Sălașu de Jos-Sălașu de Sus-Mălăiești-Nucșoara-Cîrnic; după ce ai ieșit din Nucșoara, cînd drumul devine tot mai accidentat și începe să urce pante din ce în ce mai abrupte, înseamnă că te apropii – o să dai în scurt timp peste un grup de viluțe cochete construite de-a lungul traseului bandă albastră care duce la Pietrele: a doua, pe partea dreaptă, e Cabana Codrin. Cei veniți cu trenul pot urca, dacă au noroc, într-un microbuz cu orar de funcționare cam haotic (nu-l așteptați în stație, luați-o voinicește pe jos: vă ajunge el din urmă, dacă n-ați găsit deja vreun localnic samaritean care să-și oprească amabil mașina în dreptul vostru).

Dotări: Trei corpuri diferite de clădire, camere de 2-8 paturi cu baie pe hol, sală de mese, terasă. Panouri solare, flori în bocanci-ghiveci, avizier cu hartă și informații utile despre Parcul Național Retezat.

Prețuri: Cazare: de la 5 lei/persoană la cort și 25 de lei/pat, în cabana mică, la 80 de lei dubla, în cabana mare. Masă: demipensiune (mic dejun plus prînz servit mai pe seară) – 45 de lei. Altele: zece minute de duș cu apă fierbinte – 7 lei, pentru clienții de la cort care nu suportă să se spele cu apă rece de izvor.

Ambianță: La Cabana Codrin te întîlnești cu munțomani profesioniști la final de tură, care se premiază cu o masă caldă, un duș și o bere după cîteva zile de hălăduit prin Retezat, dar și cu amatorii veniți în plimbare la Cascada Lolaia (20 de minute de mers lejer, în amonte), pentru care o cazare de bivuac la cort și o cină din conservă nu sînt opțiuni viabile. Oricum, condițiile de cabană montană, cu dotări minimale, fără televizor în cameră, și utilități (apă caldă, electricitate) obținute din surse alternative, care implică un consum de bun-simț, limitat de capacitatea sistemului, nu sînt pentru fițoși de Valea Prahovei.

(articol publicat în Cațavencii nr. 38/167 din 24 septembrie 2014)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.