Tîrgul de turism și decolteuri

Tîrgul de Turism, Romexpo. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Tîrgul de Turism, Romexpo. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Joi am făcut o excursie pînă la Romexpo. Adică am ieșit din redacție, am driblat maidanezii care păzesc democrația prin jurul Casei Presei și am traversat strada. Era prima zi a Tîrgului de Turism, cazat în pavilioanele C1-C6.

M-am învîrtit îndelung prin sălile în care mulțimea căsca gura mai mult la decolteurile hostesselor decît la pliantele turistice înmînate de acestea. Standuri uriașe de promovare pe bani europeni a locurilor în care n-ajung decît munțomanii și vulturii (lacurile Iezerul Mare, Izvorul Muntelui, Sf. Ana); teancuri de cataloage și oferte promoționale de la marile agenții de turism industrial; vizitatori cu sacoşe pline cu maculatură, vînînd expozanți care dau gratis ceva, orice.

Erau prezente și o serie de ambasade exotice, din America de Sud pînă în Extremul Orient: Irakul, Iranul, Autoritatea pentru Teritoriile Palestiniene se arătau interesate de turiștii români. Segmentul amator de turism de aventură și senzații tari, probabil. O tanti de la standul Irakului: Sînt, totuși, și zone în care nu vă recomandăm să mergeți. Decît dacă vă interesează un sejur all inclusive de ostatic, am completat în gînd fraza lăsată în suspensie.

După ce era să mă calce o paradă în costume medievale, ocazie cu care m-am salutat călduros cu Samo, străjerul Cetății Rîșnov, o veche cunoștință dintr-un text anterior, am dat peste ranger-ul Mihai Baciu, un ghid ornitolog care aduce străini în Delta Dunării. Pentru birdwatching și foto-safari; adică, oameni interesați să privească păsările nu prin luneta puștii, ci prin lentila aparatului foto.

Cezar, Claudiu și Cristi, trei dintre Frații Jderi ai satului de vacanță cu același nume izolat într-o pădure, undeva pe valea Lotrului, m-au sechestrat vreun sfert de oră, povestindu-mi despre Academia lor de aventură, în care adulți și copii, veniți în tabără sau teambuilding, învață cum să se comporte cu mama-natură și să se distreze împreună. Cool!

Fix înainte să plec, am dat și peste un nene care oferea, cu 3000 euro/săptămînă, iahturi în Bar. Bar, Muntenegru – locul de îmbarcare pentru o croazieră pe un velier elegant. De banii ăştia, şase oameni hotărîţi plutesc o săptămînă pe Adriatica, cam pe unde vor muşchii lor. Pentru că trebuie să tragă la parîme și să întindă şi vele.

La ieșire, m-am oprit puțin la tarabele cu produse alimentare înșirate pe aleea care duce spre Pavilionul Central. Afumături, brînză, dulcețuri, vin – toate bio/naturale, desigur. Dar la prețuri artificiale: 35 lei kilogramul de cîrnați. Stimați vînzători, oameni buni, nu v-ați gîndit că pensionarii au avut intrarea liberă la Tîrg și puteau să facă infarct?

(articol publicat în Cațavencii nr. 11/38 din 21 martie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.