Israel. Turism ecumenic cu arma pe umăr

Rîul Iordan, Israel. FOTO: Alexandru Pascale
Rîul Iordan, Israel. FOTO: Alexandru Pascale

Disclaimer: Destinația de azi e doar pentru habotnici, curajoși (ultimul stadiu), inconștienți. Eventual, că tot sîntem în campanie electorală, pentru o alianță majoritară a acestora: deși, după recentele conflicte armate din zonă, pare o nebunie să-ți faci vacanța în Israel, un grup de excursioniști români, în care se afla, întîmplător, și un corespondent Cațavencii sub acoperire, și-a luat inima-n dinți și ce-a mai rămas în portofel după plata agentului de turism (800 de euro – o săptămînă de cazare în hoteluri de trei/patru stele cu demi-pensiune; avion tur-retur, intrări la principalele obiective și transferuri cu autocarul incluse) prin buzunare și a plecat într-un pelerinaj în Țara Sfîntă.

În afara clasicului traseu de reconstituire a momentelor biblice din viața lui Iisus (le cunoașteți, nu insist: nașterea – poze cu steaua în marmură din Bethleem; botezul – baia în Iordan, echipați regulamentar, în cămeșoaie albe; crucificarea – urcarea Golgotei din Ierusalim; Învierea – vizită la Mormîntul Sfînt, originea flăcării pascale), omul nostru a raportat că, în Israel, ți se pot întîmpla și alte chestii inedite (sejurul de ostatic e exclus):

*Off-road pe patru picioare prin deșertul stîncos. Beduinii rezidenți pe lîngă autostradă, ocupați, în principal, cu creșterea cămilelor și montarea/demontarea zilnică a corturilor, au descoperit, relativ recent, o altă resursă: pescuitul. De turiști amatori de plimbare cu cămila (urcarea e gratis, coborîrea, pe bani).

*Geamandură pe Marea Moartă. Aflată la altitudinea record de – (minus) 400 m, această saramură imensă (peștele lipsește, plecat prin acvarii – vezi paragraful următor) este locul unei experiențe unice: odată intrat în ea, ești ca-n imponderabilitate, ca un cosmonaut de apă uleioasă și excesiv de sărată (salinitate – 37%). Nu încerca să înoți, e practic imposibil: ori plutești, ori te rostogolești ca un ou scăpat brutal în ibricul cu apă fiartă.

*Snorkeling în Eilat, stațiunea la Marea Roșie de la granița cu Egiptul. Adică înot sincron, pe lîngă corali, cu peștișori colorați (pentru patronii de IMM-uri experimentați, există și varianta cu rechini). Sau doar privit sincron, cu toată gașca de vizitatori, de după geamul acvariului submarin.

*Faze din FPS-uri. Soldații înarmați din autobuze sau de la intrarea în anumite clădiri sînt veritabili, nu figuranți din următorul Call of Duty.

*24 de ore de shut down. Pe timpul Sabbath-ului, de vineri seară pînă sîmbătă seară, aproape toată țara (magazine, majoritatea restaurantelor, transport în comun) se închide complet. Mare atenție, deci, să nu rămîneți fără pîine, țigări sau, mai rău, fără băutură. Care, apropo, e destul de scumpă: cam 20 shekeli (1 shekel = 0,9 lei) o bere, între 40 și 90 de shekeli, o sticlă de vin.

(articol publicat în Cațavencii nr. 47/74 din 28 noiembrie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.