Chiar înainte de modesta experiență locativă a hostelurilor malteze, în week-end-ul terminat luni, ziua zborului spre Valletta, mi s-a oferit șansa să testez partea superioară a spectrului cazărilor, într-un resort nou-nouț, proaspăt născut în septembrie. Un complex hotelier de patru stele (aproape cinci), la standarde europene, care, deși arată ca orice altă cazare premium de afară, n-a fost inaugurat nici în Portugalia, nici în Grecia, ci…
Unde: …la Jurilovca: Razelm Luxury Resort, deschis non-stop, și în extrasezon, pe malul unui canal al lacului Golovița, în așa-numita Deltă continentală, la care se poate ajunge și pe roți. Aici s-au desfășurat seminarul de bilanț al sezonului turistic deltaic 2022 și Cupa Presei la pescuit, ediția a V-a, organizate, ca de obicei, în fiecare toamnă, de AMDTDD, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Ce: De la intrarea în parcare pînă în camera 207, una dintre cele douăzeci și cinci ale clădirii principale cu restaurant la parter, în care am dormit două nopți, oriunde te-ai plimba și ai cerceta locul, se vede și se simte că dotările sînt noi și de ultimă generație. Și la interior (mobilier de calitate, finisaje moderne, sisteme inteligente de control al comenzilor pentru încălzire, iluminare, afișaj al statusului camerei – Do not disturb, Make my room, Give me something to drink – joking!), și la exterior (bărcuțe, caiace, hidrobiciclete, minisală de fitness, loc de joacă pentru copii, piscină). A, da, și heliport, în apropierea celor zece bungalow-uri de lux de pe marginea apei deservite de un shuttle interbelic, limuzină de film mut: pentru clientul care vine cu elicopterul, transferul de la cocheta căbănuță cu jacuzzi și terasă-ponton izolată de vecini prin perdele de arbuști decorativi la restaurantul cu preparate culinare dedicate gurmanzilor n-avea cum să fie făcut altfel decît cu o mașină de epocă electrică.
Cît: Cei doi frați proprietari ai acestui complex au investit pînă acum peste șase milioane de euro și mai pregătesc vreo zece pînă la finalizarea întregului proiect, care va mai adăuga hotelului încă o aripă, niște corpuri (alte 30 de bungalow-uri), alt restaurant și va ateriza și pe insulițele private de la marginea lacului. Cam de pe la două sute și ceva de euro începe să te coste noaptea la Razelm Luxury Resort – serviciile de calitate nu sînt nicăieri ieftine. Dar, chiar și la tarifele astea, prohibitive pentru majoritatea românilor, la cît de plină era parcarea în week-end-ul ăla, nu se putea spune că gazdele noastre duc lipsă de oaspeți. E adevărat, o parte dintre ele aparțineau unor musafiri mai speciali, care au ocupat pentru cîteva ore sala de conferințe de lîngă piscină:…
Cine: …reprezentanți ai organizatorilor evenimentului și invitați din administrația publică, operatori din turismul regiunii, proprietari de spații de cazare și/sau restaurante din Deltă, jurnaliști locali de Constanța și Tulcea, care…
De ce: …s-au întîlnit la aceeași masă ca să afle unii de la alții cam cum le-a mers în vara asta. Și care-i faza cu constituirea OMD-ului zonei, conform legii recent adoptate. (E de neînțeles de ce lumea nu pricepe că parteneriatul ăsta public-privat numit OMD, Organizația de Management al Destinației, e cam singurul mod de dezvoltare potrivit turismului românesc, instrumentul legal prin care se pot rezolva toate problemele unei destinații turistice: foarte pe scurt, în acest tip de colaborare investitorii privați se ocupă să-și crească business-ul, administrația publică locală face ce ține doar de ea – străzi, trotuare, parcări, toalete publice, iluminat public… și împreună decid ce proiecte trebuie prioritizate, cum va arăta locul, unde se promovează destinația și cu ce bugete etc.)
Concluziile lui 2022? Comparativ cu cei doi ani precedenți, a fost unul mult mai slab, în care s-a înregistrat un recul semnificativ al numărului de turiști. Din cel puțin două motive principale. 1) Delta e o destinație relativ scumpă, iar oamenii cu bani, care, în 2020 și, parțial, în 2021, au fost forțați de pandemie să-și facă vacanțele în țară – deci și în Deltă –, s-au întors la concediile lor obișnuite afară și 2) criza declanșată de războiul din Ucraina a majorat în lanț prețurile carburanților, energiei, mărfurilor, deci, implicit, ale serviciilor, și a creat reticența străinilor de a călători în apropierea zonei de conflict – în aceste condiții, incoming-ul a fost aproape inexistent. Speranțele optimiștilor că 2023 va fi mai bun au fost temperate de temerile pesimiștilor, care, conform unei cunoscute butade, sînt, de fapt, niște „optimiști bine informați„.
Cum: După încruntările produse de lucrurile foarte serioase discutate la seminar, a urmat și destinderea. Cu vîsla sau cu undița într-o mînă, pînă la asfințit, pe baltă și/sau cu microfonul și cu un pahar în cealaltă mînă, pe seară, în restaurant. După titlul de cea mai bună voce masculină la karaoke și locul doi pentru pescuit-viteză cucerite anul trecut, la ediția asta, a cincea a Cupei Presei, am fost doar un fel de MC al concursului în care cîțiva colegi, soliști vocali amatori, s-au înscris să tortureze sonor urechile ascultătorilor cu șlagăre mai vechi sau mai noi. Interpretarea în manieră pur personală a pieselor Phoenix – În umbra marelui urs și Metallica – Enter Sandman se pare că a convins juriul că aș merita diploma pentru cea mai bună voce rock. La secțiunea populară/ușoară, gen Gică Petrescu / Dan Spătaru, n-aveam cum să mă clasez peste preferatul publicului, un adevărat profesionist al microfonului, domnul Vali, ghid de turism în Deltă. Pentru că, oricum, nici n-am cîntat.
(articol publicat de catavencii.ro, 3 noiembrie 2022)
Be the first to comment