City Broke: Tîrgu Mureș

Tîrgu Mureș, jud. Mureș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Tîrgu Mureș, jud. Mureș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Chiar dacă nu ajungeți prin Tîrgu Mureș din motive de turism medical, pentru sightseeing de holuri de clinică și cabinete de doctori specialiști, precum cei aproximativ 30% dintre pacienții cazați în spitalul local, tot sînt șanse să aveți parte de o consultație cu studenți la Stomatologie sau asistente la Cardiologie. Prin cluburile sau cafenelele din centru: orașul în care s-a născut SMURD-ul are o îndelungată tradiție medicală și, din zece vecini de masă, cel puțin trei-patru au legătură cu fenomenul.

Conform sloganului berii care a împrumutat numele german al localității, Neumarkt, capitala Ținutului Secuiesc e un oraș puternic și amărui, ambalat în sticlă și cărămidă în jurul Pieței Trandafirilor, scuarul-părculeț cu bănci, trandafiri și porumbei postat în mijlocul bulevardului central; toate clădirile importante (Palatul Culturii, Teatrul Național, Palatul Apolló, Casa Bányai, bisericile/catedralele diferitelor culte, Cetatea Medievală) sînt concentrate within walking distance față de Piața Trandafirilor – după o plimbare lejeră de cel mult o oră, cam cît ai bea vreo două beri, ai văzut cam tot ce-i de văzut. Puternic, pentru că are o istorie multicentenară, plină de evenimente belicoase și de revoluționari de la 48 (nu insist, intrați pe wikipedia.org); amărui, pentru că aerul respirat e, cîteodată, un fel de cocteil de gaze de eșapament și amoniac livrat generos de combinatul chimic Azomureș. Turiștii sau localnicii mai sportivi au alternativa unui Tîrgu Mureș mai sănătos în Promenada Verde: între UMF și Spitalul Județean, se face o alee în trepte care urcă prin pădure vreo sută de metri diferență de nivel spre Platoul Cornești, în care locuri de joacă pentru copii, instalații de fitness, piste de jogging și de biciclete, terenuri de tenis, o grădină zoologică își așteaptă răbdătoare clienții.

Principalele obiective turistice ale ultimelor mele vizite aici au fost complexul sportiv și de agrement Week-end de pe malul Mureșului, gazda festivalului Peninsula-Félsziget, în anul cu concertul Apocalyptica (2004, parcă), și, mai recent, aeroportul orașului, cu ocazia unui zbor low cost Tîrgu Mureș – Londra. Prima dată, într-o duminică de august, cînd am ajuns de la Sighișoara cu un autocar care ne-a lăsat departe de centru și am avut ceva de hălăduit cu gașca pe străzi pînă să găsim campingul festivalului. A doua oară, într-o sîmbătă de martie, zi în care, pînă la zborul de noapte spre Lutton, am avut suficient timp de omorît prin oraș. Și l-am ucis nemilos, cu niște beri (altele decît Neumarkt).

P.S. Poate că, pentru a fi politically correct, acest text trebuia să fie scris, conform regulei locului și a proporției români-maghiari din Tîrgu Mureș, 50%-50%, jumătate în ungurește. Sorry, I dont speak hungarian. / Elnézést, de nem beszélek magyarul. (Thanks, Google Translate!) Pentru limba maghiară, apăsați tasta 2. Sau citiți celălalt rînd de caractere de pe plăcuțele bilingve montate prin oraș.

(articol publicat în Cațavencii nr. 47/176 din 26 noiembrie 2014)

1 Trackback / Pingback

  1. Top 10 Destinații din România de vizitat în 2024 - Ora de Turism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.